„Kako je jedna ceduljica srušila MUP”

Img Foto: Kareja

„Kako je jedna ceduljica srušila MUP” naziv je publikacije koja predstavlja višegodišnje istraživanje fenomena korupcije i vladavine prava autora Siniše Jankovića. Izdavač je pančevačka organizacija Institut za istraživanje korupcije Kareja, a publikacija je objavljena u okviru projekta Vladavina prava u Srbiji na primeru MUP-a, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Reč je o drugom delu edicije koju je otvorila knjiga „Oči u oči sa političkom korupcijom”, istog autora.

- Pokušao sam da sa više aspekata osvetlim političku korupciju. Ova studija smešta je u širi društveni kontekst kao odraz njenog uticaja na vladavinu prava. Za tu, na prvi pogled suvoparnu temu, opredelio sam se sagledavši njen aktuelni društveni, ali ne zanemarujući ni naučni značaj. Ipak, teorija će ostati u drugom planu. Time ne umanjujem njen značaj, već je ostavljam onima koji o njoj više znaju, objašnjava autor.

Siniša Janković je inače policijski inspektor u penziji. U MUP-u je radio duže od tri decenije, uglavnom na poslovima suzbijanja privrednog kriminaliteta, a bio je i član radne grupe koja je istraživala 24 sporne privatizacije u Srbiji. Urednik publikacije je dr Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), a stručni konsultant i istraživač Zlatan Vulić, nekadašnji sudija i inspektor privrednog kriminaliteta, sada advokat.

Prva promocija publikacije upriličena je 10. maja, simbolično u selu Kukulovce kod Leskovca.

Zbog čega u Kukulovcu?

Selo je poznato po protestu pred izbore juna 2020. godine, kada su meštani odbili da glasaju zbog neispunjenog obećanja o asfaltiranju puta dobijenog na prethodnim izborima. Nakon reakcije vlasti dobili su obećano asfaltiranje i na izborima u velikom procentu glasali za SNS. Time su Kukulovčani na delu pokazalo šta je to vladavina prava u Srbiji.

Promovišući projekat aktivisti Kareje su sa meštanima pokušali da u Kukulovcima pronađu vladavinu prava i za njom objavili raspis o traganju. U slučaju da se vladavina prava ne pronađe, takođe simbolično, objavljena je i poternica za političkom korupcijom.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs