Ekolozi pitaju državu – zašto su kompanije Ziđin i Linglong iznad zakona?

Img Foto: Reka Pek / N1 printscreen

Ekološke organizacije i Regulatorni instutut za obnovljivu energiju i životnu sredinu upozoravaju da država i dalje "žmuri" na ekološke probleme koji se dešavaju u Boru i Zrenjaninu. Tvrde i da su u oba slučaja podneli krivične prijave, ali da odgovor nisu dobili. Zato nadležne pitaju - zbog čega su kineske kompanije Ziđin i Linglong iznad zakona i zašto im se dopušta da rade mimo propisa?

Reka Pek nekada je bila bistra. Važila je i za jednu od najčistijih. Poslednjih meseci redovno menja boje, mutna je i zagađena. Ekološke organizacije tvrde, da uzrok problema leži u kompaniji Ziđin koja je 2018. postala vlasnik rudarskog basena u Boru.

„Analize pokazuju da je rudnik zagađivač i da je zagadio vode Peka suspendovanim česticama – arsenom, bakrom, i teškim metalima“, kaže Toplica Marjanović iz Društva mladih istraživača iz Bora.

„Na primeru Bora se vidi bezakonje i jedno sistemsko odbijanje da se primeni pravo i da se zaštite na kraju krajeva građani a i životna sredina, merne stanice u boru pokazuju desetostruko premašivanje SO2 – sumpor dioksida“, rekao je Jovan Rajić iz RERI.

Kako bi se zagađenje zaustavilo, ekološke organizacije su se obratile nadležnima, međutim, odgovor nije stigao. Zbog toga su, kažu, protiv Ziđina podneli krivičnu prijavu.

„Mi imamo državu koja po mom dubokom uverenju ne da ne ume, ne može, nema tehničke kapacitete, neće da uradi ono što bi trebalo da privede operatere koji upravljaju postrojenjima koji zagađuju životnu sredinu privede pravu, ništa više od toga“, ističe Mirko Popović iz RERI.

I dok Bor čeka rešavanje ekoloških problema, pojedini upozoravaju da zagađenje uveliko kuca na vrata Zrenjanina. Iz ekoloških organizacija kažu da Linglong u tom gradu gradi fabriku guma bez dozvole i studije o proceni rizika po životnu sredinu.

„Mi osim obećanja koja su verbalnog tipa – ma sve će da bude super, ma nismo ni mi ludi i mi ovde živimo, mi sem takvih odgovora nismo dobijali ni jedan dokument, ni jedan akt iz kog se vidi da je neko vodio računa šta će tu da se desi i kako će to u budućnosti da izgleda“, kaže Dušan Kokot iz Građanskog preokreta Zrenjanin.

„Tokom ove dve godine država oličena u republičkim, pokrajinskim i lokalnim organima ne samo da nemo gleda na ono što se dešava u Zrenjaninu, već to administrativno, finansijski izdašno i posvećeno podržava i to je ono što je razlog za najveću brigu u ovom slučaju“, navodi Mirko Popović.

Iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu upozoravaju da je država budućoj fabrici u Zrenjaninu poklonila skoro 100 hektara poljoprivrednog zemljišta i 75 miliona evra budžetske pomoći. Međutim, nije poznato koje korake će vlasnik preduzeti u poštovanju ekoloških standarda i zaštite životne sredine.

Autor:N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs