Čemu žurba: RTS i RTV već mesec dana funkcionišu bez upravnih odbora iako je prošlo osam meseci od raspisivanja konkursa za izbor novih članova

Img Foto: N1

Radio-televiziji Vojvodine, recimo, uskoro predstoji raspisivanje konkursa za tri najvažnije pozicije u toj kući, za šta je nadležan upravo Upravni odbor, ali u kojem je većini članova još prošlog meseca istekao mandat, a novi još nisu imenovani. Bivši predsednik UO RTV-a je ipak optimista da će na sednici Saveta REM-a, zakazanoj za 14. maj, novi članovi upravnih odbora RTV-a i RTS-a konačno biti imenovani i da neće nastati smetnje u daljem funkcionisanju javnih servisa.

Dok se čeka nova sednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), na kojoj se će po treći put odlučivati o izboru po šest novih članova upravnih odbora javnih servis (članovima izabranim 2016. mandat je istekao u aprilu), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije (RTS) u zajedničkom saopštenju ističu da se odlaganjem izbora narušava integritet i funkcionisanje RTS-a i RTV-a.

Od raspisivanja konkursa prošlo je skoro osam meseci, a REM još nije imenovao nove članove upravnih odbora. U ranijoj izjavi za Cenzolovku, Olivera Zekić, predsednica Saveta REM-a, rekla je da će prolongiranje izbora članova upravnih odbora napraviti problem javnim servisima.

Namera Saveta REM-a bila je da u zakonskom roku izabere nove članove upravnih odbora RTS-a i RTV-a, ali to zbog bolesti članova Saveta nije bilo moguće (Olivera Zekić, predsednica Saveta REM).

U Strukovnom sindikatu RTS-a kažu za Cenzolovku da je ovo prvi put od kada postoje upravni odbori da članovi kojima je istekao mandat nisu zamenjeni na vreme. Osim toga, RTS trenutno nema ni Programski savet, jer je članovima takođe – istekao mandat.

U tom sindikatu napominju da je stvoren presedan koji jasno stavlja do znanja da upravni odbor, iako predviđen Zakonom o javnim medijskim servisima kao obavezni organ sa izuzetno značajnim ovlašćenjima, u praksi i nije neophodan.

„Ako javni medijski servisi mogu mesec dana da funkcionišu bez upravnog odbora, onda mogu i tri meseca, pa i godinu dana, što na kraju dovodi do toga da je izbor budućih članova upravnog odbora potpuno obesmišljen“, smatraju u Strukovnom sindikatu RTS-a i dodaju da je REM imao i više nego dovoljno vremena da izabere članove upravnih odbora RTS-a i RTV-a i da ne dozvoli da do ove situacije dođe.

Slično misle i njihove kolege iz sindikata drugog javnog servisa. Darko Šper, poverenik Sindikata „Nezavisnost“ u RTV-u, smatra da nepostojanje upravnog odbora dovodi u opasnost funkcionisanje programa jer sve strateške odluke donosi upravo to telo.

Izvor: Cenzolovka





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs