Predavanje istoričara Dejana Ristića - "Kulturno nasleđe i identitetˮ

Img Foto: Irmos

U četvrtak, 13. maja u Malom dvorištu Gimnazije, Čačak, biće održano predavanje istoričara Dejana Ristića na temu "Kulturno nasleđe i identitetˮ. Program počinje u 19 časova.

Izuzetno bogatstvo kulturne baštine (nepokretne, pokretne i nematerijalne) čini naš narod i zemlju prepoznatljivima u evropskim i svetskim okvirima. Kulturno nasleđe, u sva tri svoja pojavna oblika, predstavlja jedan od temelja identiteta, ali i nepresušan resurs. Šta čini naše zajedničko kulturno nasleđe? U čemu se ogleda veza kulturnog nasleđa i identiteta? Šta sve čini identitet srpskog naroda? Da li je identitet (ne)promenljiv? Koliko poznajemo i na koji način čuvamo sopstveni identitet i kulturno nasleđe? Šta je ono što predstavlja evropsku i svetsku vrednost? Na koji način je Srbija prisutna u Unesko-u? - Ovo su samo neka su od pitanja na koja će istoričar odgovoriti.

Dejan Ristić je istaknuti istoričar, prevodilac i scenarista. Jedan je od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem. Obavljao dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije, državnog sekretara za kulturu i brojne druge u Vladi Republike Srbije. Bavi se diplomatskom istorijom, Holokaustom, odnosom države i tradicionalnih verskih zajednica u 20. veku, kulturnom istorijom i kulturom sećanja. Autor većeg broja naučnih radova i knjiga među kojima se posebno izdvajaju "Boj na Čegru 1809. godine - Srpski Termopili: Usud Karađorđeve Srbijeˮ, "Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941ˮ, "Mitovi srpske istorijeˮ. Pohađao specijalizovane edukacije u Jerusalimu i Londonu iz oblasti državne uprave i istraživanja Holokausta kao stipendista britanske i izraelske vlade. Inicijator i koordinator više projekata realizovanih pod pokroviteljstvom Unesko-a. Uspostavio je Nacionalni dan knjige, Nacionalnu nagradu u oblasti bibliotekarstva Janko Šafarik. Osnovao je Fondaciju Narodne biblioteke Srbije.

U slučaju kiše, predavanje će biti održano u fiskulturnoj sali Gimnazije u Čačku, uz poštovanje svih epidemioloških mera. 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs