Pašalić: Međusobna solidarnost glavni uslov za poboljšanje položaja novinara

Img Foto: Pixabay

Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao je svim novinarima i medijskim radnicima Međunarodni dan slobode medija i ocenio da je međusobna solidarnost glavni uslov za poboljšanje njihovog položaja i smanjenje svih vrsta pritisaka i napada na predstavnike te profesije.

„Kolegijalnost i podrška, tačnije međusobna solidarnost novinara, glavni su uslovi za poboljšanje položaja novinara u našoj zemlji. Pritisci i napadi na novinare zabeleženi su i prošle godine, a njihova evidencija, kao i ranijih godina, i dalje nije jedinstvena“, rekao je Pašalić u pisanoj izjavi.

Podsetio je da je u maju 2020. godine sa sedam medijskih udruženja i asocijacija i tri novinarska sindikata potpisao Sporazum o uspostavljanju platforme za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare i ostale medijske aktere, a završena je tehnička izrada te platforme i u toku je unošenje dostupnih podataka u bazu.

„Cilj je uspostavljanje jedinstvene baze podataka o napadima na novinare, kao i efikasnijeg mehanizma zaštite bezbednosti novinara. Svi podaci o napadima i pritiscima na novinare skupljeni na jedno mesto doprineće delotvornijem postupanju nadležnih organa u slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara“, naveo je ombudsman.

Dodao je da će prikupljene informacije omogućiti i efikasniju reakciju zaštitnika građana na postupanje nadležnih organa po prijavljenim slučajevima kršenja slobode medija i slobode izražavanja.

Izvor: Beta/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs