Gde i pod kojim uslovima građani Srbije mogu na letovanje?

Img Foto: Pixabay

Iako većina zemalja u svetu ni ovog leta neće otvoriti granice za turiste, situacija je u odnosu na prošlo leto znatno bolja.

Epidemija virusa korona i dalje traje, ali je u poređenju sa prošlom godinom sada nešto drugačije jer je vakcinacija počela krajem januara, a samim tim pojedine zemlje, naročito u okruženju, olabavile su uslove za ulazak na njihovu teritoriju.

Građani Srbije zasad neometano, bez testova i posebnih dokaza o zdravstvenom stanju, mogu da idu u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, kao i Albaniju i Severnu Makedoniju.

Na more se može i u Egipat, Tursku, Hrvatsku, uz posebne uslove, kao i Grčku, jednu od omiljenih morskih destinacija turista iz Srbije.

„U Crnu Goru, BiH, Albaniju i Severnu Makedoniju može bez ikakvih ograničenja. Albanija je ovih dana najavila i karantin od 14 dana, ali samo za one koji ulaze u njihovu zemlju iz Severne Makedonije i Grčke, jer su te zemlje njima uvele slične uslove. Za naše građane, ukoliko idu avionom ili preko Kosova, to ne važi“, kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Bugarska je, napominje on, najavila da će od 15. maja i za nas važiti isto što i za grčke državljane – potvrda o revakcinaciji, od koje je prošlo dve nedelje, a ukoliko toga nema, onda negativni ili PCR ili antigenski test.

Trenutno, građani Srbije koji krenu put Grčke mogu u nju ući samo sa negativnim PCR testom koji nije stariji od 72 sata ili uz potvrdu o revakcinaciji protiv korona virusa. Kako je dogovoreno na sastancima srpskih i grčkih ministara nedavno, od 15. maja u Grčku bi moglo da se uđe i uz negativan antigenski test, koji je znatno jeftiniji od PCR.

Za ulazak u Hrvatsku turistima iz Srbije biće potreban dokaz da imaju rezervisan smeštaj, navodi se na sajtu njihovog Ministarstva turizma, a uz to i jedan od sledećih uslova – PCR test ne stariji od 48 sati, antigenski test koji je na listi odobrenih u EU, potvrda da je u poslednja tri meseca preležana korona ili potvrda o revakcinaciji od koje je prošlo 14 dana.

„Turska, Egipat, Tunis, Kipar zasad traže PCR test, očekujemo da Turska ublaži mere i imamo najavu da bi mogao da se prizna sertifikat o vakcinaciji i za Egipat, ali to još nije zvanično“, ističe Seničić i kaže da je i za neke dalje destinacije poput Dubaija takođe potreban negativan PCR.

U Zapadnu Evropu, od Italije, preko Švajcarske, Nemačke do Holandije i skandinavskih zemalja, ovih dana može se samo uz neki dobar razlog, ali ne i turistički.

U većini je predviđen karantin, negde i karantin i PCR test.

Državljani Srbije zasad ne mogu da uđu ni u Mađarsku ukoliko je razlog putovanja turistički, dok je ulazak u privatne svrhe moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti od mađarske policije.

U Sloveniju se može uz obavezni karantin od 10 dana ili posedovanje PCR ili brzog antigenskog testa ne starijeg od 48 sati i urađenog u jednoj od zemalja EU, Velikoj Britaniji ili SAD.

Od karantina i testova naši građani su oslobođeni samo ako prilože potvrdu o pozitivnom antigenskom ili PCR testu starijem od 21 dana, ali ne i starijem od šest meseci, odnosno potvrdu lekara da su preležali kovid 19, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci.

U ovu zemlju se može i sa potvrdom o revakcinaciji od koje mora da je prošlo najmanje sedam dana za one koji su vakcinisani Fajzerom, najmanje 21 dan za one koji su primili Astra Zeneku i najmanje 14 dana za sve one koji su vakcinisani nekom drugom vakcinom, uključujući i kineske.

Jedno od pitanja koje je prošlog leta pravilo probleme roditeljima jeste šta deca od dokumenata, osim naravno pasoša, moraju da imaju.

„Svi imaju sličnu regulativu o tome, ukoliko putuju sa roditeljima koji imaju sertifikat o vakcinaciji ili negativan PCR test, onda deca do 10 godina ne treba da imaju nikakav dokument o tome. Starijima od 10 godina zasad se nešto od toga traži, a kako nema vakcinacije dece onda je to ili PCR test ili antigenski, što opet zavisi od zemlje do zemlje“, kaže Seničić.

Za Grčku, napominje, zasad važi da deca do pet godina ne treba da imaju ništa od dokumenata, ali nedavnim dogovorom sa grčkim vlastima predviđeno je da to bude za decu do 10 godina. Seničić kaže da oni pokušavaju da pomere granicu za decu do 12 ili 14 godina.

Pred letnju sezonu početkom maja ranijih godina veliki broj aranžmana, uveliko je bio rasprodat. S obzirom na okolnosti ove godine prodaja je tek počela.

„Ljudi se interesuju, najviše za zamenske vaučere, kako mogu da ih iskoriste i to je dobro jer time ćemo skinuti tu obavezu koju smo preuzeli, a nismo realizovali. Ima i jedan broj interesenata koji počinju da uplaćuju aranžmane očekujući konačne stavove o regulativama. Najviše se bira Grčka, kao i uvek, dosta je interesovanja ove godine za Crnu Goru, Tursku, Egipat, ali i Tunis i Kipar“, naglašava Aleksandar Seničić i kaže da će oni koji su do sada birali Španiju i Italiju morati da se odluče za neke druge destinacije jer od ovih ni ovog leta najverovatnije neće biti ništa.

Gde se može, a gde ne

Može se ući, ali treba negativan PCR test – Velika Britanija, Bahami, Belize, Brazil, Kenija, Kolumbija, Južna Koreja, Kuba, Maldivi, Rusija, Sejšeli, Tunis, UAE, Ukrajina;

Može se, ali mora karantin – Belorusija, Bocvana, Danska, Irska, Mauricijus, Tajland;

Ne može se ako nemate prebivalište ili radnu dozvolu – Belgija, Nemačka, Austrija, Vijetnam, Venecuela, Izrael, Japan, Kanada, Kina, Malta, Norveška, Portugal, Poljska, Rumunija, Finska, Francuska, Holandija, Češka, Španija, Švedska.

Izvor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs