CINS: Ministarstvo zdravlja krši zakon skrivanjem informacija o nabavci saniteta za kovid bolnice

Img Foto: Pixabay

Ministarstvo zdravlja je krajem prošle godine od distributera fijatovih vozila Nikom auta po hitnom postupku kupilo deset sanitetskih vozila za „kovid bolnice“ u Batajnici i Kruševcu, piše CINS.

Uprkos zakonskoj obavezi, Ministarstvo nije objavilo za koliko novca je kupilo vozila i koja firma je dobila posao, navode iz CINS-a. Stručnjaci ocenjuju da nije bilo razloga za hitan postupak i da bi Ministarstvo trebalo da snosi odgovornost zbog kršenja zakona.

„Hitnost i netransparentnost – dva termina koja se često povezuju sa poslovima koje država sklapa tokom pandemije virusa korona. Upravo takav je bio slučaj i sa odlukom Ministarstva zdravlja da u novembru prošle godine nabavi deset sanitetskih vozila za potrebe „kovid bolnica“ u Batajnici i Kruševcu“, navodi se u tekstu.

Iako su, prema Zakonu o javnim nabavkama, ime firme koja je dobila posao, kriterijumi na osnovu kojih je odabrana i po kojoj ceni, morali da budu dostupni na Portalu javnih nabavki u roku od tri dana od dana odluke, ova državna institucija to do danas nije učinila, podsećaju iz CINS-a.

„Iz Ministarstva nisu hteli da nam pošalju te podatke, a pored njih ni Kancelarija za javne nabavke (koja upravlja Portalom) nije odgovorila zašto nije objavila te informacije. Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkriva da je posao procenjen na 40 miliona dinara bez PDV-a (48 sa PDV-om) poveren distributeru fijatovih vozila, firmi Nikom auto iz Kragujevca“, navodi se u tekstu.

Marina Mijatović iz nevladine organizacije Pravni skener, specijalizovane za nadzor javnih nabavki u zdravstvu, kaže da Ministarstvo zdravlja nije postupilo prema Zakonu:

„Ne samo da nije objavljena Odluka o dodeli ugovora, već ne postoje ni podaci o tehničkim specifikacijama. Ako nema većine dokumentacije, ne možemo ni govoriti o javnosti nabavke. Takođe, možemo smatrati da javna nabavka nije ni okončana“, navodi Mijatović.

Advokat Nebojša Bogdanović dodaje da bi zbog toga Ministarstvo trebalo da bude kažnjeno sa 100.000 do milion dinara, a odgovorno lice novčanom kaznom od 30.000 do 80.000 dinara.

„Ono što je čudno u ovom postupku je to što zbog hitnosti sprovodite pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva u novembru 2020. godine ali do dana današnjeg ne znamo da li je ugovor zaključen, sa kim je zaključen i kolika je bila cena sanitetskih vozila ili se možda od nabavke odustalo, što je takođe neobično“, kaže Bogdanović za CINS.

Ipak, nabavka jeste okončana i saniteti su stigli – bar na jednu destinaciju.

Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, pod čijom ingerencijom je „kovid bolnica“ u Kruševcu, kaže da su u ovaj zdravstveni centar stigla dva saniteta.

„Oba su registrovana i oba su u funkciji… Bila su na otvaranju tu. Ako pogledate slike sa otvaranja videćete da su dva fijat saniteta bila parkirana. Tada je na njima pisalo Klinički centar Srbije, sada je to prelepljeno i piše ’UKC Niš’“, navodi Perišić za CINS.

Preostalih osam bi trebalo da su u Batajnici, međutim potvrdu iz CINS-a nisu dobili ni od direktorke ove zdravstvene ustanove, Tatjane Adžić Vukićević, ni od Ministarstva.

CINS je pokušao i da proveri da li je nabavka sanitetskih vozila koštala predviđenih 40 miliona dinara.

Menadžer prodaje fijatovih komercijalnih vozila u Nikom autu, Vladimir Novaković, kaže da su po vozilu naplaćivali oko 3,9 miliona dinara bez PDV-a.

„Išla su vozila sa jačim motorom, bolje opremljena, a dali smo po ceni koja je tržišna. Tako da je sa naše strane jako korektno odrađen posao“, tvrdi on.

Dodaje da su saniteti isporučeni Ministarstvu u decembru, pred Novu godinu.

Tu spada i ugrađivanje opreme za sanitetsko vozilo, što je, između ostalog, podrazumevalo izmenu enterijera, podova, klimu, svetlosnu i zvučnu signalizaciju koju je kao podizvođač radio Markonis iz Niša. Komercijalista u toj firmi, Mladen Kosović, kaže da je Markonis za posao dobio oko 10.000 evra po vozilu.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) ili na sledećem linku.

Izvor: CINS/Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs