ANEM najoštrije protestvuje povodom pretnji i pritisaka kojima su novinari sve češće izloženi

Img Foto: ANEM logo

U noći između 17. i 18. aprila, zid kuće u centru Novog Sada, u kojoj je smeštena redakcija radija i portala 021, oblepljen je nacionalističkim plakatima. Portal 021 preneo je kako se lepljenjem plakata javno pohvalila desničarska organizacija "Tradicionalisti", koja tvrdi da su ovom akcijom „poslali jasnu poruku svim autonomašima“, i da će „uraditi sve“ da spreče delovanje i ostvarivanje ciljeva „separatističkih organizacija na prostoru severa Srbije“.

Iste noći, novinarki iz Inđije, Verici Mariničić, koja je i ranije, zbog svog rada bila izložena pritiscima i napadima, upućena je nova, vulgarna pretnja.

ANEM je u saopštenju ukazao da se sve ovo dešava samo par dana nakon i fizičkog napada na novinara Daška Milinovića i podsetio da je demokratsko društvo nezamislivo bez medija koji odražavaju pluralističku prirodu društva i koji otvaraju prostor za najširu debatu o pitanjima od javnog interesa, a da takvih medija ne može biti dok novinari, zbog posla kojim se bave, bivaju izloženi pritiscima, pretnjama i targetiranju, i dok se u njih upiru prsti kao u izdajnike, antinacionalne i antidržavne elemente, ili im se vulgarno preti.

ANEM je apelovao na nadležne da odlučno i bez odlaganja osude svaki ovakav slučaj, a kako bi narasle tenzije, na čijem udaru se uvek prvo nadju mediji, napokon počele da se smiruju.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs