Direktorki doma u Sremčici javna opomena zbog kršenja etike

Img Foto: Ministarstvo za rad i socijalna pitanja

Komora socijalne zaštite oglasila se povodom problema u Ustanovi za decu i mlade "Sremčica" i utvrdila da je direktorka te ustanove Marina Vidojević prekršila profesionalni kodeks. Time se naslućuje i konačni epilog agonije uzbinjivača Petar Vladetića koji je više puta ukazivao na probleme u funkcinisanju te ustanove. Zbog toga što je u javnosti progovorio o lošim uslovima u kojima borave korisnici dobio je i otkaz. Više puta su donošene odluke na osnovu kojih je ovaj specijalni pedagog trebalo da bude vraćen na posao, ali se to nije događalo, produžavana je proceduralna agonija.

Etički odbor Komore socijalne zaštite je 2. aprila doneo sledeću odluku:

Utvrđuju se povrede Kodeksa profesionalne etike učinjene od strane direktora Ustanove za decu i mlade „Sremčica“ Marine Vidojević, diplomirane defektološkinje i izriče joj se mera profesionalne odgovornosti – Javna opomena.

Odbija se prijava Ustanove za decu i mlade „Sremčica“ podneta protiv zaposlenog Vladetić Petra, diplomiranog specijalnog pedagoga kao neosnovana. Petru Vladetiću diplomiranom specijalnom pedagogu, daje se preporuka za stručno usavršavanje u oblasti komunikacije sa korisnicima i održavanja profesionalnih granica.

Ova odluka u svom obrazloženju detaljno objašnjava sve nepravilnosti u postupanju direktorke, navodi se čak sedam prekršenih Kodeksa profesionalne Etike, kršenje Zakona o socijalnoj zaštiti, nepoštovanje sudskih odluka, slučajeve zloupotrebe korisnika, kao i dovođenje korisnika u opasnost.

Uzbunjivač Vladetić Petar navodi da je najstrašnije to što su ovakvim postupanjem dovedeni korisnici u rizik i što su zloupotrebljeni od strane direktorke zbog sprovođenja odmazde, a što je jasno navedeno u obrazloženju odluke Komore socijalne zaštite.

Vladetić ističe da je utvrđeno da je direktorka na mesto koordinatora stručnog rada, vođe internog tima, i vođe stručnog tima postavila Ivanu Mitrović, tada nelicenciranog radnika bez iskustva i time urušila funkcionisanje ustanove, a sve u cilju ostvarivanja apsolutnog uticaja na sve profesionalne odluke koje se donose u ustanovi.

U obrazloženju odluke navodi se da je direktorka kršila i prava roditelja štićenika, ali i prava zaposlenih.

Takođe u obrazloženju odluke članovi etičkog odbora su zauzeli stanovište da je podnošenje krivične prijave protiv uzbunjivača za proganjanje sopstvenog korisnika na specifičan način bilo u cilju izigravanja pravde. Krivična prijava je faktički podneta kako bi se po svaku cenu sprečio povratak uzbunjivača na posao nakon što je on zatražio sudsku zaštitu.

„Veoma sam srećan što je Krovno strukovno udruženje u Socijalnoj zaštiti hrabro reagovalo, štiteći Kodek profesije. Ovo je sada opšte pitanje za naše društvo, a najpre za nadležno ministarstvo. Ovakva osoba na čelu institucije od koje zavise životi 300 korisnika je velika opasnost. Ovde se više neradi o narušavanju ugleda Ministarstva za rad boračka i socijalna pitanja, već o životu i zdravlju korisnika. Nažalost roditelji i staratelji korisnika mi konstantno traže pomoć zbog učestalih povreda i neadekvatnog postupanja od strane Ustanove i zato molim nadležno ministarstvo da reaguje. Apelujem da nas nadležne institucije zaštiti od osobe koja konstantno iznosi neistine, antidatira delovodne knjige, krši i nepoštuje zakone. Takođe apelujem da se utvrdi koliko je novca otišlo na Hipoterapiju, koja zapravo nikada nije realizovana u Ustanovi, već samo u novinskom članku“, objašnjava Vladetić.

Nova.rs je pokušala da stupi u kontakt sa direktorkom „Sremčice“. Rečeno nam je da pošaljemo upit na mejl, što smo i učinili. Do objavljivanja ovog teksta još nije stigao odgovor.

Izvor: Nova.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs