Komisija za zaštitu konkurencije Srbije kaznila Fortenova grupu

Img Foto: N1

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je da zagrebačka Fortenova grupa nije dobila odorenje za preuzimanje više firmi, medju kojima su Frikom, Dijamant, Mivela, PIK Vrkovec i Kikindski mlin, sa sedištem u Srbiji, a koje su poslovale u okviru Agrokora.

Kako je saopšteno, zbog toga što preuzimanja 21 privrednog društva nije sprovedeno u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, Komisija je Fortenova grupi, naslednici Agrokora, naložila da na račun budžeta Srbije plati 8,8 miliona dinara.

Komisija je 2019. godine pokrenula postupak ispitivanja koncentracije koju se sprovela Fortenova grupa iako nije odobrena.

Zakonom je propisano da su koncentracije učesnika na tržištu dozvoljene, osim ako bi značajno ograničile, narušile ili sprečile konkurenciju na tržištu Srbije, a naročito ako bi to ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja.

Izvor: Beta/N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs