Inicijativa za Požegu: Naša dužnost je da obavestimo stanovnike o opasnosti za životnu sredinu

Img Foto: Pozega.rs

Udruženje Inicijativa za Požegu saopštilo je, povodom optužbi zamenika predsednika te opštine Ivana Novakovića, da „dužnost“ tog udruženja da obavesti stanovnike te opštine o potencijalnoj opasnosti za životnu sredinu.

„Za predstavnike lokalnih vlasti vest o mogućem dolasku rudnika u našu opštinu bila bi dobra samo ukoliko bi prošla nezapaženo. ‘Alarmiranje’ je samo informacija koju smo preneli, te će meštani da odluče kako će u skladu sa njom da postupe“, navedeno je u saopštenju tog udurženja.

To udruženje navelo je nekoliko predloga koje bi predstavnici lokalne samouprave trebalo da urade za stanovnike te opštine.

„Opština od Ministarstva rudarstva i energetike treba da pribavi rešenje od 1. marta, projekat i zahtev o pratećoj dokumentaciji koje je privredno društvo ‘Jadar Litium’ podnelo Ministarstvu i da tu dokumentaciju objavi na sajtu opštine“, navedeno je.

Analizom te dokumentacije, kako je dodato u saopštenju, treba utvrditi da li su ispunjeni svi uslovi koji su predviđeni Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Takođe su naveli da je njima interes lokalne zajednice „na prvom mestu“ i da ovom prilikom podsećaju „čelnike opštine“ da dopuštanjem kompanije „Jadar Litium“ da počne geološka istraživanja, mogu taj interes da „ugroze“.

Kako je ranije objavljeno, zamenik predsednika opštine Požega Ivan Novaković, povodom najave da će Jadar litijum, 17. aprila, početi istraživanja litijuma na području Dobrinje, saopštio je da niko neće započeti radove, dok ne pribavi saglasnost vlasnika parcela i dodao je da je neistina ono što su u medijima iznosile „pojedine organizacije, stvarajući tako zabrinutost među građanima“.

Izvor: Beta/Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs