Novaković: Nema istraživanja litijuma bez dogovora sa građanima Požege – Meštani ipak spremaju protest

Img Foto: Facebook

Zamenik predsednika opštine Požega Ivan Novaković, povodom najave da će Jadar litijum, 17.aprila, početi istraživanja litijuma na području Dobrinje, saopštio je da „niko neće započeti bilo kakve radove, dok ne pribavi saglasnost vlasnika parcela“ na kojima je planirano da se obave ta istraživanja. I pored ove izjave građani su najavili protest za subotu 17. aprila.

„Ništa nećemo uraditi na štetu građana. Obećavam da niko neće doći da izvodi bilo kakve radove, dok prvo ne sedne da razgovara sa vama“, poručio je Novaković predstavnicima mesnih zajednica sa područja na kome su planirana istaživanja, tokom sastanka sa njima u sedištu požeške opštine. 

On je dodao da „investitor ne može da pristupi izvođenju geoloških istražnih radnji na privatnim parcelama, ukoliko nema saglasnost vlasnika“ i istakao da „ne postoji način da se dobije dozvola za iskopavanja, ukoliko ne postoji studija o tome da je to apsolutno bezbedno za životnu sredinu“.

Novaković je dodao da je „potpuna neistina sve ono što su u medijima iznosile pojedine organizacije, stvarajući tako zabrinutost među građanima“. 

„Informacije koje su prethodnih dana kružile o eventualnim mestima izvodjenja radova su zapravo granične tačke, koje određuju krajnje granice istražnog područja, a svakako nikakva istraživanja na tom području nisu moguća, bez rešenih imovinsko-pravnih odnosa sa vlasnicima parcela“, kazao je Novaković. 

On je dodao da je „dogovreno da opštinsko rukovodstvo organizuje sastanak predsednika mesnih zajednica sa direktorom preduzeća Jadar Litijum, pre nego što ta kompanija započne bilo kakvu aktivnost u požeškoj opštini, čime će se“, kako je rekao „otkloniti sve nedoumice, nastale oko tog projekta“. 

Kako je Danas pisao, kompanija Jadar litijum je najavila da će 17.aprila početi istaživanja za koja poseduje odobrenje Ministarstva rudarstva i energetike, što je Danasu potvrđeno u Ministarstvu.

Međutim, meštani se protive istraživanjma i poručuju da kompaniji Jadar litijum nisu dali saglasnost da na njihovim imanjima može da počne radove. 

Prema najavama, istraživanja su planirana na području osam požeških sela – Gornja, Srednja i Donja Dobrinja, Duškovci, Dražinovići, Velika Ježevica, Mađer, Paprište, kao i u Subjelu, selu kod Kosjerića, čiji meštani se, takođe, protive najavljenim istraživanjma.

Društvenim mrežama se, i pored izjave zamenika predsednika opštine Požega, širi poziv građanima da izađu na protest subotu 17. aprila.

Izvor: ZommUe/Danas/Cemaforum





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs