Tribina „Hajde da pričamo o multiploj sklerozi“

Img Foto: Pixabay

Usled izbijanja pandemije COVID-19, sva pažnja je preusmerena na kovid bolnice, a ostalim pacijentima, ukoliko ne spadaju u hitne slučajeve, odloženi su redovni pregledi dok se zdravstvo ne vrati u regularni kolosek. Takav je slučaj i sa 9.000 obolelih od multiple skleroze, koliko u Srbiji živi osoba sa ovom bolešću.

Iako su sve redovne kontrole za pacijente bile otkazane, osobe obolele od multiple skleroze mogle su, ukoliko je nastupilo pogoršanje bolesti, da budu primljene i pregledane u neurološkoj ambulanti Poliklinike, kao i u Urgentnom centru Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije. Posle pregleda, ukoliko je bilo indikovano, oboleli su primani i lečeni na Klinici za neurologiju. Osim toga, pacijentima je u celom ovom periodu pandemije, ordinirana o trošku RFZO terapija lekovima koji modifikuju prirodni tok multiple skleroze i praćeni njeni efekti, na Klinici za neurologiju ili na odseku Neurologije u Poliklinici.

Zahvaljujući ovome se sada u UKCS leči ovim lekovima oko 1.500 bolesnika, što je dvostruko veći broj bolesnika od multiple skleroze nego pre pandemije.

Pored toga, da bi pacijenti lakše došli do pravovremenih informacija, Društvo Multiple skleroze Srbije, kao jedno od najstarijih udruženja pacijenata u Srbiji, organizuje online tribinu „Hajde da pričamo o multiploj sklerozi“ na kojoj pacijenti mogu da čuju najtačnije informacije od istaknutih stručnjaka iz ove oblasti. Tribina se emituje na Youtube kanalu Društva MS Srbije.

Takođe, prvi put predstavljen je i svojevrsni Vodič za obolele i njihove porodice, koji su pisali pacijenti za pacijente. Vodič će pružiti sve ono što je potrebno nekome ko je tek saznao da boluje od multiple skleroze, ali i onima koji već dugo žive sa ovom dijagnozom. Koja je to dijagnostika i kakvo lečenje mogu da očekuju, do tančina je objašnjeno uz pomoć drugih pacijenata, koju su to sve već proživeli.

Izvor: Nova.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs