PKS: Papir i olovku koristi trećina građevinara, ali spremni za digitalizaciju

Img Foto: Pixabay

Istraživanje o stepenu digitalizacije građevinarstva u Srbiji pokazalo je da 74 odsto kompanija u tom sektoru koristi osnovne ili tradicionalne tehnologije u poslovanju, uprkos tome što je 93 odsto građevinaca i arhitekata spremno da u svoj rad uvedu nova digitalna softverska rešenja, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

U anketi 200 građevinskih kompanija njih 36 odsto se izjasnilo da se oslanja samo „na olovku i papir“.

„Digitalizacija je neminovnost, donosi uštede u novcu i što pre se prilagodimo, svima će nam biti od koristi. Digitalizacija donosi benefite u oblasti bezbednosti radnika, daje mogućnost da se radi u realnom vremenu, pojednostavljuje rad, štedi vreme i novac“, rekla je na predstavljaju rezultata istraživanja sekretarka Udruženja za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu industriju PKS Ivana Vuletić.

Neizbežno je, kako je rečeno na tom onlajn panelu, u organizaciji kompanije PlanRadar i PKS da „digitalizacija zavlada u srpskim građevinskim kompanijama“.

Podaci pokazuju da u sektoru građevinarstva u Srbiji posluje više od 18.000 preduzeća sa oko 100.000 zaposlenih.

„Digitalizacija nije nešto što hoćemo ili nećemo, ona se mora dogoditi, to je alat koji se koristi, i koristiće se u budućnosti“, ocenila je sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo PКS Marjan Stojanović.

Istraživanje je pokazalo da svakom korisniku, softverska rešenja u građevinskoj industriji uštede sedam sati rada u toku nedelje, a čak 98 odsto onih koji usvoje tehnologiju su zadovoljni ili veoma zadovoljni novom tehnologijom.

Glavna prepreka digitalizaciji koju su naveli ispitanici su finansijsko ulaganje u softver, dok je druga najveća prepreka integracija softvera u postojeće radne procese.

Skoro svi ispitanici su rekli da su njihove kompanije spremne i sposobne za promene, te da su mnogi videli prednosti korišćenja digitalnih rešenja.

Direktor za Jugoistočnu Evropu u kompaniji PlanRadar Bojan Petković podsetio je da Srbija ima najveći rast u građevinskoj i IT industriji u regionu.

Polovina ispitanika, kako je navedeno, rekla je da je pandemija Кovid-19 značajno doprinela digitalizaciji rada u građevinarstvu Srbije i uticala na potrebu za digitalnom tehnologijom u kompanijama.

Izvor: Beta/Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs