Švajcarski program finansirao projekte koje su predlagali građani, novac isplaćen i Užicu

Img Foto: HELVETAS Swiss Intercooperation

Užice, Ćuprija, Trstenik, i Vlasotince su prve četiri lokalne samouprave koje su završile sve infrastrukturne projekte koje su predložili njihovi građani, i od Vlade Švajcarske dobili donaciju u ukupnom iznosu nešto višem od četiri miliona dinara. Ove četiri lokalne samouprave ukupno su završile 33 infrastrukturna projekta koja su u njihovoj nadležnosti, a koje su građani predlagali. Zajedničko svim ovm gradovima i opštinama je da su u svakom građani tražili nova dečija igrališta.

„Vlada Švajcarske je sve ove projekte podržala u iznosu od 30 do 40 procenata od ukupnog novca koje je izdvojila opština. Na taj način želimo da osnažimo lokalne samouprave u našoj zemlji da što više uključuju građane u to kako se troši novac iz investicionog dela budžeta opština. To je inače i njihova zakonska obaveza od polovine 2018. godine“, rekao je dr. Branislav Milić, stručnjak na švajcarskom programu „Reforma poreza na imovinu“ koja sprovodi ovaj projekta.

Dečija igrališta su bila želje građana u apsolutno svim opštinama, kao i sportski tereni i uređenje parkova i šetališta. U Užicu su, na primer tražili i postavljanje pešačko zaštitne ograde, dok su u Vlasotincu građani smatrali da im je neophodna saobraćajna signalizacija oko seoske škole. U Trsteniku je 150 građana ukupno predložilo sedam projekata, od toga četiri su iz seoskih mesnih zajednica a tri iz gradskih. Neki od projekata koje su tražili su uređenje javnih površina za decu,  uređenje prostora za okupljanje građana u parku, uređenje trotoara i platoa ispred doma „Stari Trstenik“, kao i uređenje pešačke staze.

„Do kraja aprila svoje infrastrukturne projekte trebalo bi da završe i opštine Mali Zvornik, Topola, Ljubovija i Bojnik, i one će takođe dobiti donaciju Vlade Švajcarske u iznosu nešto većem od četiri miliona dinara“, najavio je dr. Branislav Milić, stručnjak na švajcarskom programu „Reforma poreza na imovinu“.

U drugoj polovini 2021.godine počinje nova faza ovog programa, i tada će i ostale lokalne samouprave u Srbiji imati priliku da se prijave za bespovratne grantove, koje je obezbedila Vlada Švajcarske, za projekte koje predlože njihovi građani.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs