Frilenseri postavili šatore ispred Skupštine, Pogačar – ovo je znak upozorenja

Img Foto : Udruženje radnika na internetu, URI/Facebook /N1

Predstavnici Udruženja radnika na internetu (frilenseri) postavili su dva velika šatora ispred Skupštine Srbije i nekoliko desetina malih i tako blokirali smer ka Trgu Nikole Pašića. Predsednik Udruženja radnika na internetu, Miran Pogačar, kaže za N1 da je razlog njihovog okupljanja "neslaganje sa predlogom vlade koji je osmišljen da izlazi u neku ruku u susret ljudima koji su imali manje prihode, ali nije pravedan za one koji su zarađivali više od 500 evra".

„On podjednako nije bio primenjivan za sve i ne slažemo se sa rešenjem vlade što se tiče perioda unazad, što se tiče perioda unapred, moram da kažem ljudima da je zakon još gori, od oktobra 2021. opterećenje će biti još veće od onog koje je bilo predviđeno ranijim rešenjem, u izvesnom smislu to znači kraj za frilensing u Srbiji“, kazao je Pogačar za N1.

Dodao je da su „kampovanje“ ispred Skupštine organizovali „za samo pet dana“, da je to „brza reakcija sa njihove strane, za nedelju-dve planiramo da opet izađemo na ulicu ako ne bude rešenja“.

„Ovo je pre svega znak upozorenja, da razmisle šta rade ljudima“, poručuje Pogačar i dodaje da će pred Skupštinom ostati tri dana, a da će u četvrtak u 11 imati protest. „Ostajemo do subote, do protesta Ekološka buna, kojem ćemo se priključiti kao podrška“, dodao je on.

„Nastavićemo da utičemo kako na Skupštinu, tako i na Vladu da se povuče predlog, da se opet pregovara i dođe do rešenja koje će biti za sve prihvatljivo“, navodi Pogačar.

Udruženje je popodne postavilo šatore ispred Skupštine zbog nezadovoljstva predloženim modelom oporezivanja prihoda koji je iznela Vlada Srbije, a protestne aktivnosti trajaće do 10. aprila.

„Za pet godina unazad treba da platim 16 odsto zarade, to je sekundarni problem, jer po rešenju koje se planira, postaće neisplativo baviti se, moramo da se borimo do kraja, jer želimo da ostanemo ovde sa porodicom i prijateljima. Uradiću sve što treba, boriću se“, rekao je mladić koji predaje engleski preko Skajpa.

„Zarađujem ne više od 500 evra, ostalo bi mi tridesetak hiljada, a ne bi dobila ni staž, ni zdravstveno. Mi hoćemo da plaćamo, išla sa mu Poresku ili sam dobila podsmeh ili sleganje ramenima. Za nas je to sramna ponuda. Došla sam iz Kosovske Mitrovice“, poručuje devojka sa protesta.

Na skupu je prisutno između stotinu i dve stotine ljudi, kao i policija.

Pogačar je ranije rekao da je protest prijavljen policiji i da će učesnici skupa šatore rasporediti po trotoaru, kolovozu i parku, gde će boraviti i odakle će raditi.

Autor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs