OEBS: Zdravstvena zaštita u Srbiji da bude prilagođena osobama sa invaliditetom

Img Foto: Pixabay

Prema rezultatima istraživanja o uticaju epidemije kovida-19 na položaj osoba sa invaliditetom u Srbiji, koje je sprovela Misija OEBS u Srbiji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom u Srbiji zaključeno je da je najvažnije da zdravstvena zaštita bude "potpuno inkluzivna" i prilagođena osobama sa invaliditetom.

„U oblasti socijalne zaštite važno je omogućiti posete domovima za smeštaj osoba sa invaliditetom, a da se u oblasti zapošljavanja takvim osobama omoguće dodatne subvencije, jer one spadaju u najteže zapošljive grupe stanovnioštva. U oblasti obrazovanja potrebno je da se onlajn nastava više prilagodi deci sa invaliditetom, jer u kućnim uslovima nemaju asistenta“, rekao je Damjan Tartić koji je sprovodio istraživanja za tu organizaciju, na konferenciji za novinare.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović rekla je da je istraživanje deo projekta koje je realizovano u periodu od septembra do januara, kada su putem 62 upitnika dobili uvide u potrebe osoba sa invaliditetom.

„Na osnovu nalaza tih istraživanja moći će da se formira odgovarajući pravni okvir za osobe sa invaliditetom“, naglasila je ona.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da je 25. marta 2020. godine, nadležnim institrucijama prosleđeno saopštenje da se u uslovima pandemije kovida-19 i u dodnošenje mera uključi i ta grupa stanovništva.

„U Srbiji ukupno ima 571.780 osoba sa invaliditetom i kao rezultat ovog istraživanja biće predstavljene preporuke za zaštitu prava ovih osoba“, rekao je Pašalić.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kazala je da je tokom epidemije došla do izražaja jedna povreda prava na ravnopravnost – „nije bilo jednakog tretiranja suštinski nejednakih“.

„Tokom vanrednog stanja upućeno je 312 preporuka mera i 12 inicijativa organima javne vlasti u cilju unapređenja položaja najugroženijih grupa“, rekla je ona.

Šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu izjavio je da je rešavanje potreba osoba sa invaliditetom „pitanje rešavanja ljudskih prava“.

Istraživanje koje je sprovedeno imalo je nekoliko segmenata – analizu postojećih propisa koji su usvojeni tokom pandemije, onlajn upitnike i intervjue.

Izvor: Beta/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs