Uhvati ideju: Konkurs za kreativne devojčice iz Srbije

Img Foto: Pixabay

Povodom obeležavanja međunarodnog Dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama 22. aprila, u toku je konkurs "Uhvati ideju" u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije. Učešće mogu uzeti devojčice sedmog i osmog razreda osnovnih škola. Konkurs je otvoren do 12. aprila.

Devojčice treba da budu kreativne i osmisle što interesantniji video, da pokažu svoju preduzetničku ideju – kako rešavaju neki od svakodnevnih izazova koristeći digitalne tehnologije. Najbolje radove očekuju vredne nagrade.

Radovi se mogu slati na mejl dan-devojcica@poslovnezene.org.rs. Precizne informacije o propozicijama takmičenja i obrazac za prijavu devojčice mogu preuzeti sa sajta Udruženja poslovnih žena Srbije.

Na sam Dan devojčica 22. aprila, biće proglašena tri najbolja rada a nagrade će pobednicama stići poštom.

S obzirom na vanredne okolnosti koje traju od marta prošle godine zbog krize izazvane pandemijom kovida 19, ove godine je predviđeno obeležavanje međunarodnog Dana devojčica u IKT sektoru u potpunosti onlajn, kao i prošle godine, kada je Udruženje po prvi put ovu manifestaciju preselilo na internet i organizovalo je u  digitalnoj formi. Tako je ovaj događaj dobio još dublji smisao, pokazavši i praktično u kojoj meri je IKT sektor značajan.

Po podacima sa sajta Međunarodne unije za telekomunikacije UN (ITU), Srbija je među vodećim zemljama Evrope u obeležavanju Dana devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama. Udruženje poslovnih žena Srbije je odlučilo da, kada su u pitanju virtuelne posete devojčica uspešnim kompanijama koje vode žene, organizuje Nedelju devojčica u IKT-u i preduzetništvu.

Cilj je da što više devojčica iz osnovnih škola širom Srbije upoznaju ugledne i uspešne žene koje su dobri uzori, i koje će ih dodatno inspirisati da razmišljaju kako o IT zanimanjima, tako i o preduzetništvu kao karijernoj opciji.

Za realizaciju ovogodišnjeg Dana devojčica Udruženje poslovnih žena Srbije je dobilo institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije.

Projekat su podržali i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, European SME Week i Međunarodna unija za telekomunikacije UN (ITU).

Međunarodni Dan devojčica u IKT-u ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu. Udruženje poslovnih žena Srbije, kao začetnik u Srbiji,  ovaj dan obeležava jedanaestu godinu zaredom. U prethodnih deset godina kroz projekat je prošlo više od 8000 devojčica u Srbiji. Projekat ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija.

Izvor: Nova.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs