Čačak: Posle pauze duže, deca i Biblioteka se druže

Img Foto: Biblioteka Čačak

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ, Čačak, je u petak, 2. aprila i ponedeljak, 5. aprila dodelila priznanja najvernijim čitaocima u sva četiri ogranka na selu čime je obeležila Međunarodni dan knjige za decu. Praznik dečje knjige proslavlja se na rođendan Hansa Kristijana Andersena, autora kultnih bajki „Ružno pačeˮ, „Mala sirenaˮ, „Olovni vojnikˮ, „Carevo novo odeloˮ i mnogih drugih iz kojih su generacije usvajale prve lekcije o životu, vrlini, lepoti, pohlepi, mudrosti, sreći... Ovim povodom gost Biblioteke i ogranaka u Prijevoru, Preljini, Zablaću i Mrčajevcima bio je Dejan Aleksić, jedan od omiljenih savremenih autora za decu.

Zadovoljstvo da im autor predstavi svoju novu knjigu „Farbanje moraˮ koja je izašla iz štampe pre samo nekoliko dana, ali i da uživo čuju neke od doživljaja čuvenog junaka Azbučka Prvog, da čitaju „Male oglaseˮ i rešavaju zagonetke imala su deca mlađeg školskog uzrasta.

„Farbanje moraˮ je zbirka dužih pesama koje na duhovit način odgonetaju nedoumice o morima koja u svojim nazivima imaju neku boju – žutu, crnu, belu, crvenu. Pored pročitane poeme iz svoje nove knjige, Aleksić je ukazao na značaj knjige i čitanja koja su najznačajnija oruđa za fizički, kreativni i duhovni rast dece. Potvrdu za to dali su naši vredni čitaoci kojima su ovom prilikom uručena i značajna priznanja za 2019. godinu.

U ogranku Biblioteke u Prijevoru najviše su čitali učenici drugog razreda OŠ „Božo Tomićˮ sa svojom učiteljicom Vesnom Janković i penzioner Radunka Ljubičić.

Odeljenje u Preljini redovno su posećivale učenice OŠ „Preljinaˮ Tijana Tanasković, Mina Beljaković i Biljana Knežević, penzionerka Milka Stašević i zaposlena Danijela Krupež čime su i zaslužile priznanje najvrednijih čitalaca.

U ponedeljak, 5. aprila nagrađeni su i verni čitaoci ogranaka u Mrčajevcima i Zablaću. Prestižno priznanje najvredniji čitalac poneli su Nikolina Jovanović, Nikola Đurđević i Aleksa Ivezić iz OŠ „Tatomir Anđelićˮ i vaspitačica Ana Vodoplav iz Mrčajevaca.

A u Disovom zavičaju ovu značajnu potvrdu dobili su učenici OŠ „Vladislav Petković Disˮ Lazar Marković i Peđa Plavšić, kao i učenica Gimnazije Ljubinka Tutunović i odrasli čitaoci Predrag Jelić i Dara Dramlić.

Iz poznatih razloga dodela priznanja Najvredniji čitalac u ograncima održana je sa godinom zakašnjenja, ali to ne umanjuje značaj nagrade koja ne zastareva baš kao što ni knjige i čitanje nikad ne izlaze iz mode.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs