Bivši načelnik UKP-a odavao tajne tabloidu „Objektiv“

Img Foto: Pixabay

Ilija Milačić, bivši načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije, odavao je poverljive policijske informacije glavnom uredniku sajta tabloida „Objektiv“ i zbog toga je osuđen na sedam meseci kućnog zatvora, otkriva Raskrikavanje. Iako je u medijima Milačićevo hapšenje predstavljeno kao deo obračuna države sa grupom Veljka Belivuka – u presudi se ne spominju njegove veze sa ovom kriminalnom organizacijom.

Milačić je imao službeni telefon na koji su mu stizale poverljive informacije iz policije i koje je prosleđivao glavnom uredniku portala „Objektiv“, navodi se u presudi Višeg suda u Beogradu. Ovim je, kako piše, ugrozio „nacionalnu bezbednost, krivične i sudske postupke i suzbijanje krivičnih dela“.

Milačić, nakon što je uhapšen sredinom februara ove godine, priznao je da je tabloidu slao podatke i nagodio se sa tužiteljkom Bojanom Đorđević da bude osuđen na sedam meseci kućnog zatvora. Presudom je Milačiću zabranjeno da radi u policiji narednih pet godina.

Hapšenje načelnika policije su prorežimski tabloidi predstavili kao obračun sa ljudima Veljka Belivuka, šefa kriminalno-navijačke grupe „Principi“ koji se nalazi pod istragom za ubistva. Ipak, u presudi kojom je Milačić osuđen ne pominje se niti Belivuk niti članovi njegove grupe.

U dokumentu koji su novinari dobili iz suda, prekriveno je ime urednika portala „Objektiv“ kome je policijski načelnik dostavljao informacije. Prema podacima sa tog sajta, urednik je Dejan Vukelić, koga je novinarka Raskrikavanja pozvala, ali on nije želeo da govori o ovom slučaju.

„Nemam pojma o čemu pričate“, rekao je i dodao da ne želi da razgovara sa novinarima KRIK-a jer on „nije Velja Nevolja“.

Portal „Objektiv“ je krenuo sa radom prošle godine, a štampano izdanje je počelo da izlazi u januaru ove godine. Za svega godinu dana ušao u prvih 50 najčitanijih sajtova u Srbiji, pokazuju podaci „Alekse“ – sajta za rangiranje popularnosti sajtova. Vukelić, urednik internet izdanja ovog tabloida, ranije je radio kao novinar portala Telegraf, dok štampano izdanje uređuje Duško Vukajlović koji je ranije bio glavni i odgovorni urednik tabloida „Alo“.

„Objektiv“ je naklonjen vlastima, u tekstovima izostaje svaka kritika vladajuće partije, dok se u isto vreme obračunava sa „neprijateljima” aktuelne vlasti. Često se objavljuju i poverljivi podaci iz policijskih istraga.

Firmu „Objektiv”, koja izdaje istoimeni tabloid, osnovao je sredinom novembra 2019. godine Boško Milosavljević, koji je ranije bio vlasnik frizerskog salona i fitnes kluba, a poseduje i restoran kineske kuhinje.

Zatim se, u februaru prošle godine, firma preselila iz Beograda u Trebinje, u Bosnu i Hercegovinu i promenila vlasnika – prešla je u ruke Srđana Mijatovića, nepoznatog u medijskom biznisu. Milosavljević je ostao direktor firme.

Mijatović je, preko firme „Objektiv”, sredinom marta ove godine osnovao i kompaniju „Nedeljnik kurs”, registrovanu za izdavanje časopisa, ali nije poznato koji magazin izdaje.

Autor: Cenzolovka/Raskrikavanje





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs