NIN: Odbrana ćutanjem – strategija vlasti za slučaj Krušik

Img Foto: Krusik logo

Slučaj Krušik, koji je pokrenuo uzbunjivač Aleksandar Obradović, po drugi put se našao u izveštaju Evropskog parlamenta, a nedeljnik NIN konstatuje da je to jedina tema iz izveštaja koju predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić i ostali predstavnici vlasti nisu do sada komentarisali.

NIN podseća da je, zahvaljujući Aleksandru Obradoviću, klupko visoke korupcije oko Krušika počelo da se odmotava pre dve i po godine i da su do danas „otkriveni brojni dokazi, pre svega štetni ugovori između privilegovanih trgovaca oružjem povezanih sa vlašću sa fabrikama u Srbiji i uvoznicima iz inostranstva kojima je oružje izvoženo preko poreskih rajeva“.

„Predstavnici vlasti, kada je afera Krušik dobila zamah, prvo su pokušali da je zataškaju tajnim hapšenjem uzbunjivača Obradovića zloupotrebljavajući institucije – policiju, tužilaštva, sudove i tajne službe BIA i VBA. Zatim, kada su reagovali javnost i profesionalni mediji, predstavnici vlasti kroz sopstvene izjave i preko medija pod njihovom kontrolom poveli su bezobzirnu kampanju protiv hrabrog radnika Krušika koji je pokušao da spasi svoju fabriku“, piše NIN.

Dodaje se da su napadali verbalno čak i Obradovićevu porodicu „u čemu je učestvovao i Vučić, kome se još krajem 2014. uzbunjivač obraćao pismima u ime sindikata, upozoravajući ga šta se dešava u Krušiku“.

„Ta nastojanja vlasti brzo su se rušila u sudaru sa neumoljivim dokazima. Tako se od bahatih nastupa i samog predsednika Vučića, na primer kada je na novinarsko pitanje o Krušiku odgovorio: ‘Pa šta?’, stiglo do 9. marta 2020, kada je i on morao da konstatuje da u valjevskoj fabrici postoji problem“, navodi NIN.

Vučić se ni tada, piše NIN, nije suočio sa tim da je prethodno iznosio neistine tvrdeći da nije bilo poslova u korist privatnih trgovaca na štetu Krušika, „a čak je i tada obećao neistinu da će svi zaposleni zadržati radna mesta i imati nove poslove“. NIN navodi da je do kraja 2020. bez posla ostalo više od 300 radnika iz Krušika i da je predsednika demantovao izveštaj same valjevske fabrike koji je NIN nedavno objavio i u kome se konstatuje da obim poslova ne da nije porastao, nego je smanjen za rekordnih 46 odsto.

„Od tog 9. marta 2020, kada je Vučić dao obećanja, a nije komentarisao dokaze koje su neposredno pre toga morale da konstatuju i neke institucije države kao Državna revizorska institucija, vlast je izabrala novu strategiju – odbrana ćutanjem. Tu poslednju odbranu za Krušik primenjuje i posle poslednjeg izveštaja Evropskog parlamenta“, piše NIN.

Advokat Vladimir Gajić, branilac Obradovića, kaže za NIN da se krivični postupak koji se vodi protiv njegovog klijenta nalazi u nekoj vrsti hibernacije.

„Moram da priznam da mi to deluje racionalno od strane tužilaštva. Kao neka vrsta kontrole štete. Uveren sam, naime, da oni ne mogu da probiju Aleksandrovu odbranu. Zato i kriju dokumentaciju iz istrage i proglašavaju je za tajnu, a tajna ne može biti tajna ako se iza nje krije kriminal. U ovom slučaju, radi se o kriminalu u prisustvu vlasti“, rekao je Gajić.

On je dodao da su spremni za suđenje i da je, za slučaj da bude podignuta optužnica, pozvao još četiri advokata koji će sa njim činiti branilački tim – to su Sead Spahović, Slobodan Ružić, Jovica Todorović i Uroš Tešmanović.

„Tako da je to jedna odbrana čvrsta kao beton sa kojom tužilaštvo nema šanse na uspeh“, kaže advokat Gajić.

On konstatuje da je slučaj Obradović dobio značajnu međunarodnu pažnju i da bi režim u Srbiji mnogo reskirao ako bi se odlučio da krene u postupak protiv Obradovića.

„Afera Krušik je ponovo u izveštaju Evropskog parlamenta, mnoge najpoznatije svetske organizacije koje se bave zaštitom ljud-skih prava su stale na našu stranu. Tu je i Fondacija Kluni, koja će pratiti suđenje ako do njega dođe. To znači da slučaj Obradović može biti veliki problem za režim. Ako režim želi da reskira, tu smo. Čekamo ih. Oni se grdno varaju ako misle da znaju sve što mi znamo. Takođe se varaju ako misle da mi ne znamo šta se kod njih događa“, rekao je Gajić

NIN podseća da je Tužilaštvo za organizovani kriminal krajem 2019. godine pokrenulo predistražni postupak nalažući BIA, VBA i MUP- u da prikupe podatke. Prema poslednjim podacima koje je za NIN potvrdio i advokat Gajić, predstavnici MUP-a tek su nedavno bili u Krušiku, ali su ispitivali samo ugovore valjevske fabrike sa GIM-om za koji je posredovao sada pokojni Branko Stefanović, otac nekadašnjeg ministra policije i sadašnjeg ministra odbrane Nebojše Stefanovića. Prikupljani su dokumenti i o poslovanju Krušika sa još jednim privatnim preduzećem.

„Međutim, nisu se interesovali ni za jednu firmu Slobodana Tešića, finansijera SNS-a, čija su preduzeća imala najveći obim poslova sa Krušikom, ali i drugim državnim fabrikama oružja. Poslovanje Tešića sa Krušikom, za razliku od GIM-a, može biti veoma nezgodno za sadašnjeg predsednika“, ocenjuje NIN.

Nedeljnik NIN navodi i da se Tešić, protiv koga je u Srbiji 2002. vođena istraga i koji je od 2003. bio na crnoj listi Ujedinjenih nacija zbog ilegalne trgovine oružjem, vratio u velike poslove od kada je Vučić 2012. ponovo došao na vlast kao ministar odbrane. On je i dalje na crnoj listi SAD, koja je pooštrena krajem 2019.

Autor: NIN





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs