Užice: Raspisan tender za izradu projekta za sanaciju piste na aerodromu Ponikve

Img Foto: Uzice.rs

“Aerodromi Srbije” raspisali su tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju poletno sletne staze, okretnice, rulne staze, osnovne staze, sistema za odvodnjavanje, kablovske kanalizacije i izgradnju rulne staze i platforme na aerodromu Ponikve.

Poletno-sletna staza izgrađena je 1983. godine i duga je 3085 metara sa dva predpolja i osnovnom stazom. Na severozapadnom pragu poletno-sletne staze je izgrađena okretnica, a pored jednog i drugog kraja praga, izgrađene su platforme.

Kako je navedeno u projektnom zadatku, prva faza projekta obuhvatiće sanaciju oštećenih delova kolovozne konstrukcije jednog dela poletno-sletne staze nastalih tokom NATO bombardovanja, dok će se u drugoj fazi raditi sanacija preostalog dela poletno-sletne i vezne rulne staze. Trećom fazom planirana je izgradnja kolovozne konstrukcije rulne staze i gradnja nove platforme.

Aerodrom Ponikve svojevremeno je izgrađen za potrebe vojske Jugoslavije. Tokom vojne intervencije NATO alijanse aerodrom je u više navrata bombardovan, tako da je pretrpeo znatna oštećenja. Po završetku vojne intervencije delimično su sanirana oštećenja i omogućeno je korišćenje aerodroma sa redukovanom dužinom poletno-sletne staze od 2.200m.

U skladu sa programom konverzije vojnih aerodroma u aerodrome za civilnu upotrebu, aerodrom je 2010. godine predat na upravljanje gradu Užicu, a od 2013. godine se koristi za obavljanje vazdušnog saobraćaja za sopstvene potrebe.

Mihajlo Zdravković direktor “Aerodroma Srbije”, najavio je prilikom nedavne posete Užicu da će Vlada Republike Srbije u ovoj godini uložiti 300 miliona dinara, kako bi cela pista u dužini od 3.087 metara bila stavljena u funkciju. Takođe, najavio je i izgradnju nove staze sa platformom za parkiranje dva aviona.

Rok za podnošenje prijava po pozivu za izradu projektno-tehničke dokumentacije je 21. april 2021. godine.

Izvor: Uzice.rs/Cemaforum





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs