Istraživanje: Regresije ljudskih prava, položaj Roma se najviše pogoršao

Img Foto: Pixabay

Među svim grupama koje je pandemija nesrazmerno snažno pogodila, položaj Roma najviše se pogoršao, ocenila je Komisija Saveta Evrope protiv rasizma (ECRI) u objavljenom godišnjem izveštaju za 2020. godinu, u kome konstatuje da je došlo do "regresije ljudskih prava u Evropi".

„Od širenja antisemitskih teorija zavere o poreklu bolesti i targetiranja osoba azijskog porekla na početku pandemije, do zaključavanja i ekonomskog pada koji su najteže pogodili marginalizovane grupe – kriza kovid-19 dovela je do sveukupne regresije ljudskih prava u Evropi“, ocenila je predsedavajuća ECRI Marija Danijela Maruda.

Kada je reč o Romima, ECRI upozorava da su često ograničeni na život u prenaseljenim susedstvima sa ograničenim pristupom komunalnim uslugama, gde je fizičko distanciranje i dobru higijenu gotovo nemoguće održati.

Komisija naglašava da su mere učenja na daljinu isključile mnogu romsku decu iz škole zbog nedostatka pristupa internetu ili računaru, dok je gubitak socijalne pomoći koji je bio uslovljen učešćem dece u školovanju kod kuće u nekim zemljama dodatno pogoršao situaciju.

Sa posebnim teškoćama tokom pandemije suočavali su se i migranti i tražioci azila, mlade LGBT osobe bile su izložene odbacivanju i nasilju, a ponovo su se pojavili i teroristički napadi ekstremista na osobe različitih religija, Jevreji su se suočavali sa antisemitskom mržnjom i nasiljem, a muslimani sa diskriminacijom, upozorava ECRI, ali konstatuje i da je 2020. godinu podjednako obeležio i talas svetskih protesta protiv rasizma.

„Kriza kovid-19 razotkrila je i produbila postojeće strukturne nejednakosti u gotovo svim oblastima života, uključujući pristup obrazovanju, zapošljavanju, stanovanju i zdravstvenoj zaštiti“, istakla je Maruda.

Izvor: FoNet/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs