Peticija: Sačuvajmo Krasojevića zabran u Čačku

Img Foto: Zeleni talas

Građanke i građani Čačka su se udružili u nameri da spreče uništavanje jedne od malobrojnih zelenih oaza našeg grada, jer je u toku je pokušaj seče stoletne šume iznad Spomen parka, Krasojevića zabran, zarad proširenja Gradskog groblja.

Šuma prve klase je od velikog značaja kao “zelena pluća” grada, dom ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, protekcija okolnim domaćinstvima od erozije i klizišta i sastavna celina memorijalnog kompleksa Spomen park.

Uništavanjem šume dodatno bi se narušio kvalitet vazduha u Čačku i zdravlje svih stanovnika grada, a posebno ugrozila egzistencija domaćinstva u neposrednoj blizini usled rizika od kontaminacije vode i zemljišta, dok bi memorijalni kompleks Spomen park pretrpeo nepovratno oštećenje i izgubio svoju funkciju kao mesto rekreacije i odmora. 

Centar za monitoring i aktivizam CEMA se pridružuje akciji za sprečavanje seče šume i jedan je od potpisnika peticije.

-Smatramo da seča šume mora da se zaustavi i namena zemljišta vrati iz građevinskog u šumsko, jer nijedno novo posađeno stablo ne doprinosi očuvanju kvaliteta vazduha isto kao stogodišnja šuma. Proširenje Gradskog groblja ne treba da se vrši nauštrb urbane šume kao kratkoročno i jeftino rešenje, jer su posledice ovakvih radnji vrlo skupe na duže staze, već otkupom zemljišta okolnih domaćinstava koja su već ugrožena sadašnjim grobljem, navodi se u saopštenju grupe građana.

Peticiju možete potpisati na sledećem linku: https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/sacuvajmo-krasojevica-zabran





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs