Istraga o obijanju prostorija redakcije N2 tapka u mestu

Img Foto: Nenad Nešović

Koliko su mediji u Srbiji "slobodni" najbolje svedoči priča našeg kolege Nenada Nešovića, vlasnika portala N2 iz Čačka čija je redakcija obijena 5. februara, a policija još uvek nije pronašla počinioce. 

On je izrazio uverenje da će nadležni organi odraditi svoj posao u skladu sa zakonom, ali i dodao da njegovo glasilo često povezuju sa N1, a tu televiziju izuzetno ceni, zbog čega je, nebrojeno puta, bio izložen velikim neprijatnostima.

“Prilikom apliciranja za sredstva iz budžeta grada Čačka ni jedan jedini put nisam ispunio uslove i ni dinar nisam dobio. Moj posao je da objektivno izveštavam o svim dešavanjima u našem gradu, regionu i šire, ali uvek postoje oni kojima to smeta. Uglavnom su to predstavnici vlasti. Kada su prošle godine održavani protesti u Čačku sećam se da smo svi mi, koji smo iz dana u dan pratili njihove aktivnosti bili pod ‘skrivenom’ prismotrom policije”, rekao je Nešović.

On je, takođe, izrazio sumnju da istraga tapka u mestu, upravo iz navedenih razloga, ali naravno ne može sa sigurnošću da tvrdi.

“Videćemo šta će doneti dani koji dolaze. Moram da podsetim da je u mojoj redakciji napravljena ogromna materijalna šteta, više od 300 hiljada dinara, jer onog dana, kada se to desilo, nisam mogao realno ni da sagledam posledice obijanja huligana”, istakao je Nešović.

On je ocenio da se “sloboda medija” u Srbiji najbolje oslikava u činjenici da je svega nekoliko glasila prenelo vest da je njegova redakcija obijena. To su, kako je istakao, Nova.rs, ozonpress.net, epicentarpress, info-lider.com i direktno. On se zapitao šta je sa kolegijalnošću i željom da se kolegama pomogne.

“Moram da napomenem da je uviđaj obavljen prilično neprofesionalno, nisu uzeti otisci sa svih površina sa kojima su huligani imali kontakt, čak se nisu popeli ni na krov, za koji su komšije rekle, da je bio njihov put ulaska u zgradu gde se nalazi moja redakcija”, naglasio je urednik portala N2.

Nešović kaže da se sam peo na krov zgrade gde je uočio tragove o kojima svedoče fotografije koje nam je ustupio.

Uprkos pokušajima da u čačanskoj polciji dobijemo informacije da li su počinioci ovog nedela identifikovani, do zaključenja ovog teksta nismo uspeli.

Inače, ovaj incident se dogodio pre osamnaest dana, a osim premetačine koja se dogodila u redakciji nezavisnog portala N2 kojoj su ukradeni kompjuteri, na meti izgrednika je bio Dom za gluvoneme, koji je takođe, pretpreo ogromnu materijalnu štetu.

Dvojica pljačkaša su pokušali da, te noći, obiju i dečiju igraonicu “Centar”, ali, na svu sreću, nisu mogli da uđu. Kako su tada rekle komšije za Nova.rs, mislili su da se radi o majstorima koji nešto popravljaju.

Autor: Nova.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs