Istraživanje: Nesigurni muškarci češće su agresivni

Img Foto: Pixabay

Muškarci koji veruju da ne ispunjavaju kulturološke standarde muškosti mogu da osećaju teskobu, koja može da rezutira agresijom.

Sprovedeno istraživanje govori da bi nesigurnost mogla da utiče na mentalno zdravlje muškaraca i da bi takođe mogla da bude okidač za agresivno ponašanje prema drugima, piše Metro.

Dva istraživanja koja su sprovedena na Univerzitetu Djuk prosmatrala su 195 učenika i nasumično odabranu grupu od 391 muškarca uzrasta od 18 do 56 godina da bi utvrdili kakvi su im stavovi o muškosti.

Pokazalo se da su mlađi muškarci koji svoj osećaj muškosti crpe iz tuđih doživljaja njih samih će verovatnije pokazati neprijateljsko ponašanje, objasnivši to da „što više muškarac oseća društveni pritisak da bude muževniji, to će se osećati agresivnije“.

„Muško nasilje, terorizam, nasilje nad ženama, politička agresija, krhka muškost može da objasni mnoge od njih, naveo je u zaključku istraživanja glavni autor Adam Stenalend i dodao:

„Kada ti, nesigurni, muškarci osećaju da ne ispunjavaju stroge rodne norme, mogu da osete potrebu da deluju agresivno kako bi dokazali svoju muškost, da bi „bili pravi muškarci“.

Izvor: N1/Metro





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs