Edukativna razvionica u Sevojnu - kako tri mame pomažu deci oko tema kojih nema u školi

Img Foto: RTS printscreen

U nedostatku kulturnih, edukativnih, zabavnih i kreativnih sadržaja u Sevojnu, početkom septembra su se organizovale tri mame i ponudile sevojničkoj deci Edukativnu razvionicu u prostoru koji im je ustupila sevojnička opština. Do sada je održano 20-ak radionica različite tematike, pa je tako npr. poslednja bila na temu - tenološki vremeplov.

Samo jedan dečak je znao za gramofonske ploče, koje su kasnije i puštali na gramofonu, ali svi su znatiželjno opipavali, pokušavali da uključe i druge aparate koje su koristili njihovi roditelji, bake i deke...

"Npr. bio je Pikaso, pa smo kući čuli i neke priče o Pikasu koje ni mi nismo znali, tako da to me posebno raduje, zato što dolazi u dodir sa umetnošću, muzikom, imali su časove pevanja, pa su instrumente neke različite koristili...", kaže Marijana Matić, mama učesnice radionica.

Kreativne maštaonice, kako ih oni zovu, na kojima se igra, peva, slika, uči o svemiru, rade ručni radove, iz nedelje u nedelju osmišljavaju tri mame, inače nastavnica u školi, farmaceutski tehničar i trener u streljaštvu, koje su imale potrebu da najpre sa svojom decom, a kasnije i njihovim drugarima razrade dodatne teme, malo zastupljene u vrtićima i školi.

"Maštamo i igramo se sa idejama, i onda razvijamo ideje i samim tim posle svake razvionice razvije se neka nova i onda tako u krug. Teme su zaista široke, počevši od umetnosti, do onih da kažem najzanimljivijih stvari koja decu najviše interesuju", priča Bojana Otašević iz Edukativne razvionice.

Jelica Miladinović iz Edukativne razvionice ističe da voli da kaže da je bitno bar na neki način provući teme kroz glavu, a ona će već naći način da se i dalje razvija.

"Dosta toga pomažu i ljudi sa strane, prijatelji koje imamo , tako da gde stignemo, pokucamo na vrata, svi nam izlaze u susret s obzirom da su radionice za decu u pitanju, da su naišle na dobar odziv, da se svima dopadaju....", dodaje Dušica Radojičić Mitrović iz Edukativne razvionice.

Sudeći po pozivima na gostovanja van Sevojna, njihova grudva od mašte se polako pretvara u lavinu dečje radosti i novih saznanja.

Autor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs