Ovčar Banja postaje turistički centar

Img Foto: Dragana K

Izmenama i dopunama plana generalne regulacije Ovčar Banje previđena je gradnja hotela visoke kategorije, novih motela, aparmana, pansiona, kao i unapređenje ponude kroz gradnju Prirodnjačkog centra i terapeutsko-relaksacionih centara, saobraćajnica i biciklističko-pešačkih staza i staza za kajakaše.

Krajem prethodne godine iz Vlade je najavljeno da će Ovčarsko-kablarska klisura postati prirodno dobro, kao i da se očekuje gradnja novih turističkih sadržaja za šta je potrebno izmeniti plan generalne regulacije za ovo područje.

Kako se navodi u planu, izmene su donete na inicijativu JU Turistička organizacija Čačka, a u cilju usaglašavanja plana sa Uredbom o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene Predela izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarska klisura koju je donela Vlada Srbije, kao i stvaranja mogućnosti za izvođenje mnogih projekata koji su u planu Turističke organizacije, a koji do sada nisu mogli biti realizovani.

Površina Banje na teritoriji Čačka iznosi 31,85 ha, a planom je zemljište je podeljeno na površine javne i ostale namene.

Zemljište izvan građevinskog područja obuhvata površinu od 3,72 ha. Iz građevinskog područja su izuzete površine šumskog zemljišta i autohtone vegetacije. Kako se u planu navodi, neophodno je da se ove površine zaštite od svakog mogućeg neplanskog odlaganja komunalnog otpada, izgradnje, kao i da se neguju kao posebni predeoni elementi – biotopi. Deo koji obuhvata šumsko zemljište predstavlja posebnu kategoriju zelenog masiva Kablara, te i ako nije javnog karaktera neophodno je strogo kontrolisati bilo kakvu aktivnost, uz saglasnost nadležnih institucija.

Površina građevinskog područja je 28,12 ha. Zemljište u okviru građevinskog područja je podeljeno na površine javne i ostale namene. Površine javne namene obuhvataju 22,28 ha, a ostale namene 5,84 ha.

U okviru površina javne namene planirani su saobraćajne površine, komunalni sadržaji, centralne funkcije, banjsko-zdravstveno-obrazovni, turističko-edukativni i zdravstveni sadržaji, kao i javne zelene površine, reka i odvodni kanal u funkciji HE.

U okviru zone banjsko-zdravstveno-obrazovni sadržaji predviđena je izgradnja medicinsko-rehabilitacionih, kao i terapeutsko-relaksacionih centara. Takođe, u okviru ovog segementa planirana je i izgradnja Prirodnjačkog centra.

Na površini je namenjenoj turističko-edukativnim sadržajima planirana je izgradnja vizitor centra kao i drugih sadržaja turističkog karaktera.

Planom je predviđena delimična regulacija reke Morave i to do odvodnog kanala, dok se nizvodno zadržava prirodni postojeći tok. U zoni korita Morave do odvodnog kanala može se postaviti staza za kajakaše gde se mogu organizovati takmičenja u slalomu i spustu.

Izvor: eKapija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs