Žene u Srbiji za 8,8 odsto manje plaćene od muškaraca

Img Foto: Pixabay

Žene i muškarci - godinama u Srbiji ista slika, pokazuje i najnovija studija Republičkog zavoda za statistiku. Iako ima 180.000 više žena nego muškaraca, brojnost im ne daje prednost na tržištu rada, ali ni u podeli kućnih poslova.

Na papiru ravnopravne, ali u praksi - žene iako brojnije i obrazovanije od muškaraca, teže se zapošljavaju, imaju manju platu i lakše ih otpuštaju.

Brankica Janković kaže da ništa nije neočekivano u novoj publikaciji, sve potvrđuje i praksa poverenika jer se žene i najviše žale upravo zbog nemogućnosti zapošljavanja kao mlade žene jer je i dalje glavna pomisao poslodavca - ta žena će otići na porodiljsko odsustvo.

A podaci pokazuju da su žene za 8,8 odsto manje plaćene od muškaraca. Tako žena mora da radi 35 dana više u godini, kako bi imala istu zaradu kao njene kolege. I pored toga, zaposleno je skoro 400 hiljada manje žena nego muškaraca.

Uz to, manjina su u bolje plaćenim profesijama.

"Posebno u informacionim tehnologijama što je očekivano jer ipak devojčice se teže odlučuju da upišu takozvane stem nauke zbog toga što im se i dalje govori da to nije za žene", rekla je Jankovićeva.

"Ne mogu da se složim sa mnogim stavovima da žene ne znam iz kojih razloga primaju manje zarade. Poslodavac uvek pokušava da nađe najboljeg i da te koji su najbolji i koji najviše čine u poslu, najbolje i plati", kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

A kada bi bile plaćene za posao koji ih čeka kod kuće - brigu o deci, starima i o domaćinstvu - zaradile bi dva puta više nego muškarci, koji na tim poslovima provedu dva sata manje, pokazala je studija Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

"Kada bi dodali monetarnu vrednost svim poslovima koje žene obavljaju kod kuće, one bi mesečno zarađivale 546 evra, to će svakako biti uzeto u obzir kada se bude radio novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti. On će obuhvatiti odredbe koje će obezbediti jednake mogućnosti za zapošljavanje muškaraca i žena, jednaku dostupnost poslova, definisaće uslove rada, uslove napredovanja, zabranu diskriminacije po porodiljskom odsustvu", kaže Gordana Gavrilović iz Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Na Zakon čekamo već pet godina, a iz Vlade stižu najave da bi uskoro mogao da se nađe u javnoj raspravi.

Izvor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs