Insajder: Agencija za sprečavanje korupcije mesecima bez drugostepenog veća

Img Foto: ASK logo

Agencija za sprečavanje korupcije već više od pet meseci nema svoj drugostepeni organ – Veće Agencije, objavio je danas Insajder.

To znači da je ta nezavisna institucija mesecima unazad faktički neoperativna, jer se na odluke koje donosi direktor žalbe podnose Veću, koje donosi konačnu odluku o potencijalnim zloupotrebama političkih funkcionera.

Veće je, po zakonu, trebalo da počne da radi 1. septembra prošle godine do kada su članovi morali da budu izabrani.

Kontrola imovine i prihoda političara, sprečavanje gomilanja funkcija i sukoba interesa, prijavljivanje onih koji svoju funkciju zloupotrebe u političke ili lične svrhe… samo su neki od zadataka samostalne i nezavisne – Agencije za sprečavanje korupcije.

Na čelu agencije je direktor koga, prema Zakonu, bira petočlano Veće koje kasnije odlučuje i o žalbama na odluke direktora, zauzima načelne stavove za primenu Zakona, nadzire rad direktora i prati njegovo imovinsko stanje.

Zakon je predvideo da stari direktor ostane do kraja mandata u Agenciji za sprečavanje korupcije, ali Veće nije izabrano, pa o njegovim odlukama već mesecima niko ne može da odlučuje.

Bivši poverenik za pristup informacijama od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je za Insajder da je jačanje Agencije za sprečavanje korupcije bila jedna od preporuka Grupe zemalja za borbu protiv korupcije GRECO, ali da posle izmena zakona umesto funkcionalne institucije postoji „invalidna agencija“.

„Dakle ima direktora, ali nema drugog stepena. To je nepostojeći organ, koji ima zgradu, ima direktora, ima službenike, oni primaju plate, ali taj organ nije u stanju da sprovede jedan upravni postupak“, kazao je on.

Šabić je podsetio da je zakonom predviđeno gašenje Odbora stare Agencije, a da je ostao direktor koga je taj odbor izabrao.

„Agencija je promenila svoj oblik, dobila veća ovlašćenja, a zadržan je stari direktor, iako je bila ‘debela priča’ oko toga kako je stari izabran, kada je došao kao finansijer, funkcioner i kandidat vladajuće stranke, a morao bi biti nestranačka ličnost. On je ipak ostao, čak mu je uz ovlašćenja povećana i plata. Ali nije ostao Odbor agencije, prestao mu je mandat. Sada se zove Veće“, rekao je Šabić.

Prethodni Odbor Agencije imao je devet članova, a po jednog člana predlagali su Administrativni odbor Narodne skupštine, predsednik, Vlada, Vrhovni kasacioni sud, Državna revizorska institucija, Zaštitnik građana i Poverenik za informacije od javnog značaja putem zajedničkog dogovora, Socijalno-ekonomski savet, Advokatska komora Srbije i udruženja novinara putem zajedničkog dogovora.

Sadašnje Veće imaće pet članova, a kandidate, koji moraju biti pravnici, Skupštini Srbije može da predlaže samo ministar pravde, nakon sprovedenog konkursa Pravosudne akademije.

Insajder od Ministarstva pravde nije dobio odgovor zašto se dozvolilo da tako važna institucija poput Agencije za borbu protiv korupcije praktično mesecima nema drugostepeni organ, odnosno Veće koje je zaduženo da odlučuje o žalbama.

Izvor: Beta/Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs