BIRODI: Odložiti testiranje za članove Veća Agencije za sprečavanje korupcije

Img Foto: Agencija za sprecavanje korupcije/logo

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je Pravosudnu akademiju, kao organizatora testiranja, da odloži testiranje kandidata za izbor članova Veća Agencije za sprečavanje korupcije, uz ocenu da konkurs nije transparentno sproveden i za čije raspisivanje, prema svedočenju novinara koji su tražili informacije o konkursu, nije znala ni osoba zadužena za PR.

„Rezultat ovako netrasparentno sprovedenog konkursa se ogleda u činjenici da su se za Veće prijavili u najvećoj meri kandidati koji su iz Agencije za sprečavanje korupcije, odnosno kandidati koji su imali poslovne veze sa Ministarstvom pravde i pravosuđem. Drugi razlog je sam način testiranja u kojem se meri „psihološki profil“ kandidata, a ne i njegov profesionalni integritet gledan kroz doprinos borbi protiv korupcije ili eventualno neetičko postupanje“, navedeno je u saopštenju.

BIRODI kaže da među članovima Komisije ne postoji psiholog koji će da meri psihološke profile, kao ni da procedurom nije definisana regulacija sukoba interesa kako između kandidata i članova Komisije za izbor, tako i između kandidata i javnih funkcionera, o čijem radu će članovi Veća u drugostepenom postupku odlučivati.

„U samoj proceduri evaluiranja kandidata ne postoji interni mehanizam provere rada Komsije kao što je postojao u radu Komisije koja je birala Pokrajinski antikorupcijski tim, a koji je BIRODI napravio“, navedeno je u saopštenju.

Zato je BIRODI pozvao Pravosudnu akademiju da ponovo raspiše konkurs, jer, kako kažu, „Srbija više nije u prilici da pravi Potemkinova antikorupcijska sela za manjkom profesionalnog integriteta članova“.

Izvor: Beta/N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs