Debata: Javnost najbolja zaštita za novinare koji trpe nasilje i pritiske

Img Foto: Pixabay

Javnost je nabolja zaštita za novinarke i novinare koji širom Srbije profesionalno rade svoj posao i zbog toga trpe različite vidove nasilja i pritisaka, jedan je od zaključaka diskusije u organizaciji udruženja "Res Publika" iz Kragujevca.

Tokom diskusije ocenjeno je da se ne primenjuju propisi koji bi trebalo da štite novinare, a nema ni političke volje da se stane na put pretnjama i napadima, ni atmosferi u društvu koja ih izaziva.

U onlajn debati učestvovali su direktorka Slavko Ćuruvija fondacije Ivana Stevanović, programski direktor Nezavisnog društvo novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić i direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava „Yucom“ Katarina Golubović. Debata je organizovana posle onlajn projekcije filma „Uprkos svemu – priča o novinarkama koje ne odustaju“, koji je „Res Publika“ snimila uz podršku organizacije Rekonstrukcija Ženski fond.

Udruženje „Res Publika“ saopštilo je da je svedočanstavima novinarki koje trpe nasilje zbog toga što izveštavaju o temama od javnog interesa, kao i razgovorima sa aktivistima i stručnjacima, želelo da javnost upozna sa nasiljem, pretnjama i profesionalnim izazovima sa kojima se žene u novinarstvu suočavaju. Iz tog udruženja naveli su da takođe žele da ohrabre novinarke da javno govore i suprotstave se maltretiranju, kao i da „podstaknu solidarnost i saradnju zainteresovanih aktera u oblasti zaštite slobode izražavanja, gradjanskih, ekonomskih i socijalnih prava novinarki i drugih medijskih radnica“.

Dinko Gruhonjić ocenio je da su novinarke u društvu Srbije daleko ugroženije zbog toga što su višestruko diskriminisane, upravo zato što su žene, te je podsetio na na slučaj hapšenja novinarke i članice Upravnog odbora NDVN Ane Lalić, aprila 2020. godine, zbog teksta koji je napisala.

Nakon hapšenja Lalić usledile su pretnje, ne samo zbog toga što je „pisala protiv režima“, već i zbog toga što je žena i što su napadači procenili da „nije pravoverna“ i „nije Srpkinja“.

Katarina Golubović ocenila je da primer Lalić dobro ilustruje stanje i da treba koristiti mogućnosti saradnje organizacija koje mogu da „zakucaju na pravu adresu“ i uključe medjunarodnu zajednicu. Ona je dodala da je u trenutnim okolnostima u Srbiji to jedan od načina za zaštitu.

„Nažalost, novinarke i novinari u lokalnim redakcijama, koji su i izloženiji pritiscima, nemaju tu mogućnost ili misle da ne zavređuju tu vrstu pažnje. Mislim da je to progrešno“, kazala je Golubović.

Rekla je da pojedinim novinarkama i novinarima lakše da se izbore sa otvorenim pritiscima i da ih oni motivišu da idu napred i bore se, dok oni manje vidljivi, poput nesigurnog radno-pravnog statusa, nanose veću štetu novinarstvu.

Izvor: Beta





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs