BIRODI: Sporan izbor predsednice i zamenika Saveta REM-a

Img Foto: N1

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da je nakon uvida u Statut i Poslovnik Regulatornog tela za elektronske medije (REM) jasno da su predsednica i zamenik predsednika REM-a izabrani po aktima koji nisu usklađeni sa Zakonom o elektronskim medijima, kako to nalaže član 115 tog zakona.

U saopštenju se navodi da će BIRODI o toj, kako navode, protivpravnoj situaciji obavestiti međunarodne institucije u oblasti medijske regulacije i izvestioce Evropskog parlamenta za Srbiju.

“U navedenom članu izričito piše ‘Savet Regulatora je dužan da uskladi Statut i ostala akta u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona’, što znači da su interna akta REM-a morala još 2014. godine biti usklađeni sa tada usvojenim Zakonom o elektronskim medijima”, piše BIRODI.

Ističe se da činjenica da usklađivanje nije urađeno ni do danas, ne dovodi u pitanje samo legalnost izabranih predsednice i zamenika predsednika Saveta REM-a, već legalnost svih odluka koje je to telo donelo od 2014. godine.

“Pozivamo Skupštinu Srbije da u skladu sa svojom nadležnošću reaguje i vrati zakonitost u rad REM-a, a REM da svoje interne akte uskladi sa Zakonom o elektronskim medijima kako to nalaže član 115 i nakon toga pristupi novnom izboru predsednika Saveta REM-a i zamenika predsednika Saveta REM-a”, dodaje se u saopštenju.

Krajem decembra 2020, članica Saveta REM-a Olivera Zekić izabrana je za predsednicu tog tela, a Goran Petrović ponovo je izabran za zamenika predsednika.

Autor: Beta





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs