Transparentnost Srbija: Ograničiti troškove kampanje

Img Foto: TS

Organizacija Transparentnost Srbija pozvala je danas da se, u okviru neophodnih izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, ograniče troškovi u izbornim kampanjama, koje su sada nepotrebno skupe, te da se i na taj način Zakon uskladi sa preporukama međunarodnih organizacija za ovu oblast.

Dobar podsetnik na ove preporuke jeste vest koja je stigla iz Prištine, da je tamošnja Centralna izborna komisija utvrdila da će maksimalni troškovi političkih partija za predizbornu kampanju biti 934.831 evro, navodi se u saopštenju.

Na Kosovu je, dodaje Transparentnost, zakonom propisano da je trošak za kampanju ograničen na pola evra za svakog registrovanog glasača.

Kada bi u zakonu Srbije postojalo ovakvo ograničenje, nijedna kampanja za parlamentarne izbore ne bi smela da košta više od 3.291.832,5 evra, odnosno 387.119.502 dinara.

Na letos održanim parlamentarnim izborima, troškovi koje je prijavila vladajuća SNS bili su 685 miliona dinara, podseća Transparentnost Srbija koja je nedavno predstavila nalaze uporednog istraživanja propisa o transparentnosti finansiranja kampanje sa kolegama iz Češke.

U toj zemlji, koja je bogatija od Srbije i sa nešto većim brojem stanovnika, ograničenje potrošnje na izborima je 3,6 miliona evra.

U Srbiji, troškovi vodećih aktera na parlamentarnim i predsedničkim izborima, i pored snažnog vođenja funkcionerske kampanje koje se u tim finansijskim izveštajima ne prikazuje, a značajno smanjuje potrebu za plaćenom promocijom, često prelaze pet miliona evra.

Transparentnost je navela da je jedan od razloga za ovako skupe kampanje sistem raspodele sredstava iz budžeta, u kojem je svega 20 odsto novca namenjeno ravnomernom predstavljanju učesnika izbora, dok se 80 odsto dodeljuje na osnovu ostvarenog uspeha na izborima.

Izvor: FoNet





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs