Životi uzbunjivača u borbi za istinu - Ogledalo društva

Img Foto: YouTube printscreen/insajder

Uzbunjivači su ljudi sa imenom, prezimenom i dižu glas protiv zloupotreba i korupcije, rizikujući svoje radno mesto, svoju egzistenciju pa i bezbednost. U Srbiji je, krajem 2014. godine, usvojen Zakon o zaštiti uzbunjivača. Tim zakonom predviđena je zaštita onih koji koji ne mogu, kao većina, da okrenu glavu,na nezakonitosti, korupciju, bahatosti i sve ono što ugrožava institicije, ili kompanije u kojima rade, ili mesta u kojima žive. Ipak slučajevi na koje su ukazali neretko ostaju u fiokama, a njihovi životi više nisu isti.

U dokumentarnoj emisiji Ogledalo društva o zloupotrebama na koje su ukazali i onome što se dogodilo, ne samo sa tim slučajevima, nego i u njihovim životima, govore doktor Borko Josifovski, nekadašnji dikrektor Hitne pomoći, Goran Milošević, nekada zaposleni u Putevima Srbije i Divna Sakradžija, matičarka u opštini Žitište.

Iako različiti svi ovi slučajevi pokazuju odnos institucija prema uzbunjivačima.

Kako kroz sve to prolaze njihove porodice i kako izgleda odrasti u toj borbi svedoči i sin Borka Josifovskog, Andrej Josifovski koji je danas umetnik i asistent na Arhitektonskom fakultetu.  

O borbama uzbunjivača, iz novinarskog i pravnog ugla, u emisiji Ogledalo društva govore Rodoljub Šabić, advokat koji je od 2004. do kraja 2018. bio i Poverenik za informacije od javnog značaja, Vladimir Radomirović, urednik sajta Pištaljka i Duško Kovačević, advokat iz Pravnog savetovališta Pištaljke koja pruža pravnu pomoć uzbunjivačima.

Celu emisiju možete pogledati na https://youtu.be/o6gMvgSy56E.

Autor: INSAJDER





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs