Stojanović: Vučić obavezan da ustupi Tužilaštvu dokaze o prisluškivanju

Img Foto: N1

Bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije (VBA), general Momir Stojanović, izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavezan da ustupi Tužilaštvu dokaze o prisluškivanju, jer je najverovatnije bio u kontaktu s najmanje dva sumnjiva lica. Stojanović je kazao da je osnovno pitanje zašto predsednik Vučić odbija da nadležnim organima preda snimke, do kojih je došao u posed, o svojim razgovorima sa sumnjivim osobama.

„Da li je sporan sadržaj razgovora ili je sporno lice s kojim je predsednik komunicirao? Ja kao građanin imam pravo da sumnjam da je to lice ili više njih, iz inkriminisanih organizacija. Postavlja se i pitanje zašto predsednik komunicira s licima koja su u kriminalnoj zoni“, rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, nedopustiva je i neodgovorna izjava Aleksandra Vučića da poseduje snimke o svom prisluškivanju koje je trajalo godinu i po dana, ali da on te dokaze ne želi da da na uvid Tužilaštvu.

Stojanović objašnjava da prisluškivanje podrazumeva primenu posebnih mera kojima se zadire u Ustavom zagarantovana prava i slobode građana.

„Da bi se primenile mere kojima se zadire u privatnost građana, na obrazložen predlog direktora službe mora da ih odobri sud. Za predloge BIA odobrenje daje Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu, a za VBA posebna odeljenja Viših sudova sa sedištem Apelacionih sudova u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu“, naveo je on.

Dodao je da zadiranje službi u privatnost građana podrazumeva tajno slušanje i presretanje razgovora, tajnu kontrolu poštanskih i drugih pošiljki, tajni pretres prostorija, kao i praćenje, snimanje i osmatranje lica bez njegovog znanja. Stojanović kaže da se te mere odobravaju na tri meseca i najduže mogu da traju godinu dana prema jednom licu.

Izvor: Beta





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs