Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije podržaće protest frilensera

Img Foto: Pixabay

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ najavilo je da će podržati protest frilens zajednice, koji je zakazan za subotu, 16. januar, u 15 časova ispred Skupštine, zbog „ispravljanja velikih nepravdi i još veće štete koje su odluke Vlade nanele domaćoj privredi“.

Ukazano je da je ono što se dešava zaposlenima u frilens zajednici jedan od najjasnijih primera „netransparentnog, nekorektnog i represivnog odnosa države prema privatnom sektoru“.

Ocenili su da zahtev da frilenseri plate porez na zaradu i doprinosi retroaktivno pet godina unazad, čak i za usluge koje nisu korišćene, predstavlja poziv svima da se zapitaju šta se to događa u institucijama osnovanim da pođednako zastupaju interese svih svojih građana.

„Ovakva odluka nedvosmisleno ukazuje na manjkavost, tromost i traljavost poreskog sistema, a posebno odsustvo želje, volje pa i umeća da se različite oblasti privatnog poslovanja u Srbiji urede na način koji bi bio podsticajan i funkcionalan na obostranu korist“, navedeno je u saopštenju.

Pozvali su članove da svojim prisustvom pokažu da ujedinjene delatnosti domaće privrede neće odustati ni od jednog svog zahteva a to su otpis, a ne reprogram odloženih poreza i doprinosa, jednaka primena zakona za sve, promena poreskog sistema na pravedniji, progresivan i transparentniji.

Dodaje se da je tu i zaustavljanje korišćenja inspekcija kao sredstvo represije i iznude, potom nadoknada troškova svim delatnostima koje su delimično ili u potpunosti merama države sprečene da rade, umanjenje poreza i doprinosa na bruto minimalac na maksimalno 10 odsto, usmeravanje represije na „crno tržište“, ukidanje parafiskalnih nameta, kao što je eko taksa i naplata natpisa na radnjama, kao i ukidanje akontacije poreza na dobit.

Istaknuto je da domaći privrednici pored svih obaveza, od kojih su mnoge diskutabilne, i protiv kojih je udruženje Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ preduzelo adekvatne pravne mere, ne smeju plaćati i tuđe greške.

Izvor: BETA





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs