CEMA istraživanje - PANTOFLAŽA - najrasprostranjeniji primer koruptivne pojave

Img Foto: Cemaforum

Centar za monitoring i aktivizam - CEMA, Čačak, sprovodi sedmične ankete u okviru paniranih aktivnosti projekta “Građanski nadzor lokalne vlasti’’ koji CEMA realizuje uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju iz Brisela.

Ovonedeljna anketa je posvećena pitanju PANTOFLAŽE. Tri ponuđena odgovora trebalo je oceniti ocenama od 1 do 5.

PANTOFLAŽA je prelazak funkcionera iz javnog u privatni sektor pri čemu se njegova poslovna saradnja nastavlja sa organizacijama sa kojima je prethodno poslovao.

Odgovori koji su ponuđeni u anketi predstavljaju tri primera pantolfaže:

- Ministar ili drugi javni funkcioneri nakon isteka mandata počinju da se bave privatnim poslom iz svog resora.

- Dugogodišnji lekar iz zdravstvene ustanove otvara privatnu praksu i upućuje pacijente u  privatnu kliniku.

- Pomoćnik ministra energetike, po isteku mandata, zaposli se u firmi koja se bavi energetikom.

Prvom i trećem primeru sugrađani su dali prosečnu ocenu 3,8, dok je za drugi primer prosečna ocena 3,7. Analizirajući odgovore zaključujemo da su sugrađani upoznati sa ovim pojmom iz rečnika korupcije.

U praksi se svakodnevno susrećemo sa mnogim primerima koruptivnih pojava u društvu, prema dosadašnjoj analizi anketa ovo je jedan negativan primer koji su naši sugrađani prepoznali kao najrasprostranjeniji.

 

 

Ova inicijativa se realizuje uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju (EED). Sadržaj nužno ne izražava zvaničan stav EED. Informacije i izneti stavovi su isključiva odgovornost autora.

 

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs