Tužilaštvo pokrenulo postupak, Saša Radulović novac građana ulagao u investicioni fond zapadne banke

Img Foto: Hepi printscreen

Drugo osnovno javno tužilaštvo je na osnovu izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije pokrenulo krivični postupak zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i prikrivanja izvora ili iznosa prikupljenih sredstava.

Agencija za borbu protiv korupcije tokom kontrole godišnjeg finansijskog izveštaja GG "Dosta je bilo" za 2017. i 2018. došla je do saznanja da je Radulović uložio 20 miliona dinara u investicioni fond jedne zapadne banke i da u dva navrata nije prikazao ostvarenu dobit, piše list "Danas".

Prema podacima Agencije, lider DJB Saša Radulović je 17. oktobra 2017. podigao u gotovini 20 miliona dinara sa računa GG i istog dana kao privatno lice učlanio se u investicioni fond i uložio novac.

"Kao poreklo sredstava kojima su kupljene investicione jedinice navedena je mesečna zarada", kaže se u izveštaju Agencije i pojašnjava da je Radulović u pristupnici investicionom Fondu stavio račun GG Dosta je bilo, iako grupa građana ne ostvaruje mesečnu zaradu.

Podaci Agencije pokazuju i da je lider DJB 25. januara 2018. uložio pet miliona dinara, a onda i 8. februara iste godine isti iznos, a da je 23. februara 2018. uložio šest miliona dinara, i na kraju 15. marta iste godine preostala četiri miliona dinara.

"Na ovaj način Saša Radulović je na dan 31. 12. 2018. godine ostvario prinos u iznosu od 232.518,67 dinara. Uvidom u godišnji izveštaj za 2018. godinu Grupe građana utvrđeno je da prihod koji je ostvario od kupoprodaje investicionih jedinica u iznosu od 232.518,67 dinara nije prikazan. Osim toga, utvrđeno je da je Saša Radulović u periodu od 18. marta 2019. do 14. novembra 2019, na osnovu iste pristupnice za 33.000.000 dinara kupio investicione jedinice na osnovu kojih je do 14. 11. ostvario prinos od 524.906,22 dinara", stoji u izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije i dodaje se da je prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, Dosta je bilo grupa građana, a ne politička stranka i ni u kom slučaju nema pravo da ostvaruje prinose iz investicionih fondova.

Bivši poslanici i bivše rukovodstvo pokreta Dosta je bilo nisu iznenađeni ponašanjem Radulovića, jer, kako kažu u tom pokretu, finansije nikada nisu bile transparentne. Napominju i da oni iako su bili u užem rukovodstvu nisu imali pojma o ulaganju u neke fondove.

"Kao jedna od osnivačica grupe građana koja je izašla na izbore 2016. znam da ni od osnivača saglasnost nije tražena za ulaganje novca u investicione fondove. Dakle, bračni par Radulović je praktično upravljao samostalno sa oko 5,5 miliona dinara mesečno dobijenih iz budžeta, što je za nešto više od četiri godine parlamentarnog života iznos od oko 2,4 miliona evra. Vreme je da institucije ove države učine sve da potrošnju te ogromne količine novca učine konačno dostupnom javnosti, upravo onako kako se ta organizacija obraćala biračima 2016. zalažući se za maksimalnu transparentnost. Toliko je bio odlučan u nameri da se okoristi o one na koje je bacao drvlje i kamenje, da je usput kršio zakon, što je utvrdila i Agencija za borbu protiv korupcije a zbog čega je Drugo osnovno javno tužilaštvo otpočelo krivični postupak", smatra bivša potpredsednica Pokreta Dosta je bilo Tatjana Macura.

Ona za list "Danas" kaže da je dobro što se konačno neko ohrabrio da pokrene priču o načinu na koji je Saša Radulović koristio novac iz budžeta namenjen radu organizacije Dosta je bilo više od četiri godine. 

"Koristeći činjenicu da je zastupnik grupe građana, Radulović se prema novcu organizacije ponašao kao prema ličnim sredstvima. Novcem su raspolagali, a verujem da je to i danas slučaj, samo on i njegova supruga, koja nije čak ni među osnivačima pomenute grupe građana koja je izašla na izbore 2016. Članstvo nije dobijalo izveštaje o radu, a samim tim ni finansijske izveštaje u formi koja zadovoljava osnovne principe transparentnosti, što dalje implicira da o pomenutoj investiciji nisu bili ni informisani, niti je tražena njihova saglasnost", kaže Macura.

Izjavu lidera DJB Saše Radulovića o izveštaju Agencije i pokretanju postupka Drugog osnovnog javnog tužilaštva ovaj list nije uspeo da dobije, uprkos brojnim pokušajima. 

Ceo tekst lista Danas čitajte na OVOM LINKU.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs