U 2020. zaplenjeno čak 36 puta više rezanog duvana nego 2019.

Img Foto: Pixabay

Gotovo na svakoj pijaci u Srbiji postoji mesto na kome se „ispod ruke“ mogu kupiti rezani duvan ili cigarete, švercovani ko zna odakle, ali bar upola jeftinije nego na trafici.

Prodavci sede uz tezge, na klupicama ili pored kartonskih kutija, na kojima je kao znak raspoznavanja istaknut neki od rekvizita koji ukazuju na to što nude.

Uglavnom, to su slim cigarete ili vrećice od 100 ili 200 grama rezanog duvana, pakovane tako da pomislite kako se sve precizno radi iz jednog ili samo nekoliko centara – na stotinama takvih prodajnih mesta roba je zapakovana na isti način, u istim vrećicama, asortiman cigareta retko se razlikuje od prodavca do prodavca a cene su usaglašene na nivou „ceha“.

Kolika je to šteta za budžet, koji od prodaje duvanskih proizvoda najviše prihoduje, moguće je izmeriti, ali će teško moći da se u račun dodaju posledice koje nastaju jer te proizvode niko ne kontroliše i potencijalna su opasnost za zdravlje konzumenata jer se u njima, kako tvrde nadležni, mogu naći pesticidi u opasnim količinama, razni otpaci pa čak i izmet.

Procenjuje se da crno tržište tih proizvoda, kome se u poslednje vreme dodaju i duvan, oprema i arome za nargile, vredi oko 15 odsto legalnog, ali je u prošloj godini ono u Srbiji i zemljama iz okruženja počelo da raste.

Paradoks je i to što je duvanska industrija u Srbiji u prvih pet meseci ove godine zabeležila rast proizvodnje od 18,8 odsto, ali je sav višak otišao u izvoz vredan 87 miliona evra, čak 22 odsto više nego u 2019, dok je na domaćem, istina neznatno, ali ipak pala tražnja. U takvom ambijentu i država i kompanije iz tog sektora, trude se da što efikasnije spreče proizvodnju, šverc i promet nelegalnog duvana.

Izvor: Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs