Ilić: Građani Srbije se ne zanimaju previše za temu nezavisnosti pravosuđa

Img Foto: Medija centar

-Građani Srbije se ne zanimaju previše za temu nezavisnosti pravosuđa, a sve sam više uveren da je nezavisnost tužilaštva i sudstva strana i samim sudijama i tužiocima, ocenio je zamenik republičkog javnog tužioca Goran Ilić.

Ilić u autorskom tekstu za NIN navodi da građani koji nezavisnost javnog tužilaštva ne prihvataju kao istinsku društvenu vrednost, teško je obezbediti da tužilaštvo „ne bude utamničeno“ od politike.

Od ljudi na vlasti možete čuti da se javno zalažu nad kontrolom rada pravosuđa, naravno u ime naroda, da je stvaranje nezavisnog sudstva i tužilaštva uvod u haos, naveo je Ilić i ukazao da oni to čine potpuno uvereni da takve izjave i nastupi ne mogu dovesti u pitanje njihov rejting.

Ilić je podsetio i na razgovor sa jednim sudijom Vrhovnog suda koji je u reformi 2009. godine razrešen i koji mu je rekao: „Ne znam zbog čega su me razrešili, uradio sam sve što su od mene tražili“.

Te reči potiču od sudije koji je imao izvanrednu sudijsku karijeru, doneo je hiljadu presuda, radio je to po zakonu, ali verovatno kako su ti „i tražili“. Reči sudije potvrđuju uverenje da nezavisnost ne samo da ne podržavaju građani, da se tome protivi politika, već da nezavisnost ne želi ni dobar broj sudija i javnih tužilaca, zaključio je Ilić.

Izvor: FoNet





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs