Tri talentovane naučnice iz Srbije nagrađene u sklopu čuvenog svetskog programa L’Oréal-UNESCO “Za žene u nauci”

Img Foto: L’Oréal-UNESCO

Jelena Vladić, Danica Pavlović i Ana Tomas Petrović su proglašene za dobitnice desetih, jubilarnih, nacionalnih stipendija u okviru prestižnog međunarodnog programa L’Oréal-UNESCO „Za žene u nauci“. Ove tri mlade naučnice nagrađene su za izuzetan naučno-istraživački rad u oblastima farmaceutskog inžinjerstva, biofizike i medicine. Dobitnicama će biti isplaćene stipendije u vrednosti od po 5 hiljada evra koje su namenjene daljoj realizaciji njihovih naučnih istraživanja koja će biti sprovedena u Srbiji.

Dr Jelena Vladić je naučni saradnik i asistent sa doktoratom na Katedri za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo, Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu. Medicinski fakultet u Novom Sadu, odsek farmacija, završila je 2011. godine i nakon toga doktorirala na Tehnološkom fakultetu 2017. godine u oblasti farmaceutskog inženjerstva. Do sada, njen naučni doprinos se sastoji od više od 180 publikacija među kojima su 7 poglavlja, preko 60 naučnih članaka, udžbenik za studente i više od 120 saopštenja sa naučnih  konferencija. Član je nekoliko stručnih i naučnih asocijacija i recenzent u međunarodnim časopisima. Jelenina saradnja sa mnogobrojnim međunarodnim timovima iznedrila je brojne zajedničke projekte. Od početka karijere, učestvovala je u 12 projekata, a trenutno je angažovana u realizaciji šest međunarodnih i domaćih projekata. Dobitnica je nekoliko priznanja među kojima se ističe Danubius Young Scientist Award za najboljeg naučnika Srbije u 2018. godini, koju dodeljuju Institut za Dunavski region i Centralnu Evropu i Austrijsko ministarstvo obrazovanja. Među najznačajnijim grantovima i usavršavanjima su grant fondacije The British Scholarship Trust za usavršavanje na Departmanu za farmaciju u Hetfildu, Engleska, i grant Austrijske akademije nauka za višemesečni boravak na BOKU Univerzitetu u Beču. Od velikog značaja je i projekat podržan od strane Evropske komisije u okviru programa Maria Sklodowska-Curie (Horizon 2020), koji će biti realizovan na NOVA University u Lisabonu. Dodatno, Jelena se usavršavala na LNEG Institutu u Lisabonu i Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku i imala kratke naučne boravke na iBET Institutu (Oeiras, Portugalija), Farmaceutskom fakultetu u Segedinu i Joint Research Centre (Ispra, Italija).

Dr Danica Pavlović je rođena 10.04.1990. godine u Beogradu. Naučni je saradnik Laboratorije za biofotoniku, Instituta za fiziku Beograd. Doktorirala je na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2019. godine. Bibliografiju dr Danice Pavlović čini 25 publikacija u vrhunskim međunarodnim naučnim časopisima i zbornicima radova međunarodnih i domaćih konferencija. Višestruko je nagrađivana i stipendirana zahvaljujući izuzetnim rezultatima i posvećenosti naučnom radu. Dobitnica je godišnje nagrade mladom istraživaču Centra za Fotoniku, Instituta za fiziku u Beogradu, 2019. godine. Među značajnim usavršavanjima i grantovima je Laser Lab Europe i Coimbra Laser Lab stipendija za boravak na Departmanu za hemiju, Univerziteta u Koimbri u Portugalu na obuci za primenu lasera u biologiji i biomolekularnim sistemima. Pored toga dobitnica je i stipendija JINR Univerzitetskog centra iz Dubne i Biophysical Society-ija. Članica je tima koji je 2019. godine dobio Filip Moris i „Pokreni se za nauku” grant #IstražiPromeni. U okviru bilateralne saradnje sa Republikom Nemačkom bila je na stručno-istraživačkom boravku u Deutsches Electronen Synchrotron (DESY) u Hamburgu. U toku svoje profesionalne karijere učestvovala je u realizaciji tri nacionalna i šest međunarodnih naučnih projekata. Posebno se ističu NATO  projekat u okviru programa „Science for Peace and Security“, Program razvoja nauke i tehnologije – zajednički istraživački projekat Republike Srbije i Narodne Republike Kine za ispitivanje bioinspirisanih materijala i primenu kao fotonskih senzora i bezbednosnih uređaja, i Program za izvrsne projekte mladih istraživača (PROMIS), Fonda za nauku Republike Srbije 2020-2022. za oslikavanje i analizu hemoglobina, naprednim mikroskopskim i spektroskopskim tehnikama u cilju razumevanja različitih poremećaja na nivou eritrocita.

Dr Ana Tomas Petrović je doktor medicine i asistent na Katedri za farmakologiju, toksikologiju i kliničku farmakologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Medicinski fakultet u Novom Sadu završila je 2013. gde iste godine upisuje doktorske studije, na smeru klinička medicina. Dobitnica je više nagrada i stipendija, uključujući i nagradu za studente doktorskih studija na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, za izuzetne rezultate u naučnoistraživačkom radu. Bila je dobitnica stipendije za učešće na kongresu Evropskog udruženja za kliničku farmakologiju i terapiju u Madridu 2015. godine. Član je više nacionalnih i međunarodnih stručnih i naučnih društava, i recenzent u više visoko indeksiranih međunarodnih časopisa. Učestvovala je u 7 nacionalnih i jednom međunarodnom naučnom projektu. Usavršava se neprestano u zemlji i inostranstvu, od čega se posebno izdvaja tromesečni boravak na Institutu za zdravstvene inovacije i istraživanje Kurtin Univerziteta u Australiji, realizovan kroz projekat finansiran po pozivu Horizon 2020 na kome je učestvovala. Od kratkotrajnih studijskih boravaka izdvajaju se poseta Univerzitetu Federiko Drugi u Napulju, kroz Erazmus program razmene osoblja i učešće u letnjoj školi EuroDURG u Stokholmu. Intenzivno radi i na razvoju interesovanja kod studenata osnovnih studija za nauku, te je bila mentor na 10 studentskih istraživačkih radova, od kojih je jedan nagrađen za najbolji u sesiji za farmakologiju na Kongresu studenata biomedicinskih nauka Srbije 2017. godine. Autor je i koautor 20 radova u časopisima na SCI listi, 5 radova u časopisima drugih kategorija, jednog poglavlja u tematskom zborniku, a svoja istraživanja je predstavila na više od 10 međunarodnih konferencija.

Cilj međunarodnog programa „Za žene u nauci“ je da širom sveta, a tako i u našoj zemlji, podrži izvanredne žene istraživače koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva. U Srbiji se u okviru ove inicijative već deset godina, u partnerstvu Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije L'Oréal Balkan, nagrađuju najbolje mlade naučnice. Nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji. 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs