CEMA istraživanje: Znate li šta je KRONIZAM?

Img Foto: Cemaforum

Povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Centar za monitoring i aktivizam – CEMA je pokrenuo niz  kratkih online anketa koje, osim analize stavova građana o korupciji, imaju i edukativni karakter. Ankete su u formi samo jednog pitanja sa ponuđenim odgovorima.

Ovonedeljna anketa  odnosi se na zloupotrebu službenog položaja: KRONIZAN i NEPOTIZAM.

Na osnovu dobijenih rezultata većina anketiranih je čula za nepotizam - zloupotrebu položaja zarad člana porodice. Međutim KRONIZAM je pojam koji se mnogo ređe čuje u javnom prostoru. Na pitanje da li znate šta je KRONIZAM ponuđeni odgovori su bili: nikada nisam čuo/la za taj izraz, nisam siguran/na da znam šta je i poznato mi je.

Identičan broj anketiranih je obeležilo odgovore da ''nikada nisu čuli za taj izraz'' i da ''nisu sigurni da znaju šta je''. Međutim, ni jedan učesnik ankete nije naveo da zna šta je kronizam iako je to koruptivna pojava koja je izuzetno rasprostranjena u društvu.

ODGOVOR: KRONIZAM je manje poznat pojam ali ne i pojava u društvu. Reč je o situacijama u kojima se prednost daje prijateljskim ili političkim vezama.

Primer 1: Zbog velikog zalaganja u izbornoj kampanji stranački aktivisti se “nagrade” radnim mestom u javnim službama.

Primer 2: Zapošljavanje rođaka ili prijatelja u javnim institucijama ili preduzećima umesto najboljeg kandidata, osim što je krivično delo, ugrožava i javni interes.

Dakle, poslednjih godina ova koruptivna pojava je izuzetno izražena, ali je građani ne prepoznaju pod ovim pojmom.

 

 

Ova inicijativa se realizuje uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju (EED). Sadržaj nužno ne izražava zvaničan stav EED. Informacije i izneti stavovi su isključiva odgovornost autora.

 

 

 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs