Skoro osam odsto teritorije Srbije čine zaštićena prirodna dobra

Img Foto: Dragana K

U Srbiji je po isteku 2020. godine zaštićeno 471 prirodno dobro, ukupna površina zaštićenih prirodnih dobara iznosi preko 678.000 hektara, što predstavlja 7,66 odsto državne teritorije, saopštio je Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Direktor Zavoda Aleksandar Dragišić kazao je da je tokom 2020. ukupna površine pod zaštitom povećana za oko 400 hektara, proglašenjem specijalnog rezervata prirode „Osredak“, strogog rezervata prirode „Kalenić“ i spomenika prirode „Tunelska pećinska prerast u kanjonu Zamne“ za zaštićena područja.

„Za povećanje površine pod zaštitom posebno je značajno stavljanje u postupak dobijanja statusa zaštićenog područja prostora koji kakrateriše najviši kvalitet prirode, (koji) i po svetskim standardima ima karakteristike divljine sa najvećom šumovitošću, Parka prirode ‘Kučaj-Beljanica'“, rekao je Dragišić.

Navodi se i da će park prirode „Stara planina“ biti teritorijalno proširen, a da će unutar njegovih granica biti izmenjeni režimi zaštite pojedinih delova, kako bi se uskladile potrebe očuvanja prirodnih vrednosti i „razvojnih kapaciteta i potreba lokalnih zajednica“.

Na polju istraživanja, monitoringa i zaštite biodiverziteta posebno je bio značajan dalji rad na uspostavljanju ekološke mreže na teritoriji Republike Srbije i uspostavljanje ekološke mreže Evropske unije Natura 2000.

Srbija je u 2020. godini dobila prvo područje u Svetskoj mreži geoparkova i jedanaesto medjunarodno značajno vlažno područje, Ramsarsko područje, za koja je proglašeno područje Djerdapa.

„Posebno je značajna nominacija pet bukovih rezervata u Srbiji, u okviru Svetske prirodne baštine za proširenje dobra, pod nazivom ‘Drevne i netaknute bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope’, koji se u Srbiji nalaze u nacionalnim parkovima ‘Fruška Gora’, ‘Tara’ i ‘Kopaonik'“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs