Uhapšeno 12 lica zbog sumnje da su utajili porez veći od 122 miliona dinara

Img Foto: Pixabay

U zajedničkoj akciji Poreske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova uhapšeno je 12 lica zbog sumnje da su u saučesništvu sa još osam lica utajili porez u iznosu većem od 122 miliona dinara, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, pranje novca i zloupotrebu položaja, čime su stekli protivpravnu imovinsku korist od 760 miliona dinara.

Kako se navodi u saopštenju Porseke uprave, jedno od osumnjičenih lica je početkom godine organizovalo kriminalnu grupu, čiji pripadnici su osnovali ili preuzeli osam firmi, na čije je tekuće račune uplaćeno 763.885.469 dinara po osnovu simulovanih računa o prometu dobara i usluga.

Zatim su, bez pravnog osnova, taj novac prebacivali na račune fizičkih lica i poljoprivrednih gazdinstava, koja su terete da su takođe bili pripadnici te kriminalne grupe, a oni su novac podizali u gotovini i deo zadržavali za sebe kao proviziju, dok su ostatak vraćali uplatiocima.

Кorišćenjem simulovanih računa o prometu dobara i usluga, koje su pribavljali od članova organizovane kriminalne grupe, i neosnovanim iskazivanjem troškova u poreskom bilansu, izbegnut je obračun i plaćanje PDV i poreza na dobit pravnih lica u iznosu od 122.826.216 dinara.

Izvor: FoNet





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs