DRI: Treća beogradska gimnazija mimo pravila o javnim nabavkama trošila milione

Img Foto: N1

Treća beogradska gimnazija je za studijsko putovanje u Španiju i Azurnu obalu zaključila ugovor okvirne vrednosti od 12,1 miliona dinara bez sprovedenog odgovarajućeg postupka javne nabavke. Dodatno, direktor te obrazovne ustanove je suprotno Izveštaju o stručnoj oceni ponuda za ekskurzije učenika prvog i drugog razreda ugovore vrednosti 6,49 miliona dinara dodelio drugim ponuđačima, navodi se u Izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) za 2019. godinu.

Bez prethodno sprovedenog tendera i bez postojanja razloga za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama, ta gimnazija je na nabavke ukupno potrošila 15,46 miliona dinara.

Tako je za nabavku usluga fotografisanja bez odgovarajućeg tendera utrošeno 687 hiljada dinara, a za projekat sanacije dvorišne ograde 2,68 miliona dinara.

Dodatno, za rashode i izdatke je potrošila 710 hiljada dinara bez zaključenog ugovora.

U izveštaju se dodaje da je gimnazija preuzela obaveze i izvršila rashode za oko 3,4 miliona dinara veća u odnosu na sredstva predviđena finansijskim planom.

Gimnazija je na neodgovarajućim ekonomskim klasifikacijama iskazala rashode i izdatke u ukupnom iznosu od najmanje 262 hiljade dinara, a u Bilansu stanja nije iskazala rashode za zaposlene za decembar 2019. godine u iznosu od 9,41 miliona dinara.

Primera radi, gimnazija je za poslove bibliotekara angažovala zaposlene nastavnike za rad preko pune norme i po tom osnovu isplatila iznos od najmanje 118 hiljada dinara bruto.

DRI je upozorio i da Treća beogradska gimnazija nije objavila Informator o radu, finansijske planove, završni račun i finansijske izveštaje za 2019. godinu na svojoj internet stranici, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, kao ni Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta.

Izvor: Nova ekonomija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs