Koliko RFZO plaća PCR testove i potrošni materijal?

Img Foto: Pixabay

Jedina javno dostupna javna nabavka PCR testova, koju je letos sproveo Republički fond za zdravstveno osiguranje, pokazuje da je dok je cena nabavke samih testova bila u realnim okvirima, nabavka potrošnog materijala višestruko je pretplaćena.

Naime, RFZO je sklopio ugovor za nabavku 30.000 PCR testova za oko 12 miliona dinara, tako da je jedan test plaćen oko 400 dinara, što je po rečima genetičara Olivera Stojkovića, profesora Medicinskog fakulteta, realna cena.

Na drugoj strani, sklopljen je i ugovor za nabavku potrošnog materijala ukupne vrednosti od 63 miliona, što je kako Stojković objašnjava višestruko više nego što bi nabavku istih stavki platio njegov Medicinski fakultet.

U ugovoru objavljenom na portal javnih nabavki navedeno je da je RFZO bilo potrebno da se nabavi potrošni materijal, uključujući filter nastavke (490 pakovanja od deset kutija nastavaka), ploče sa dubokim burnarićima (3.150 pakovanja sa po dve ploče) i PCR ploče sa suknjicom (140 pakovanja sa po deset ploča).

Oliver Stojković objašnjava da ako se pogledaju cene po kojima ovaj materijal nabavlja Medicinski fakultet, onda to znači da bi za prvu stavku trebalo izdvojiti oko dva miliona dinara, za drugu pet milion i za treću manje od pola miliona.

Celokupna nabavka u tom slučaju bila bi oko sedam i po miliona dinara, dakle osam puta manje nego što je RFZO platio, ako je suditi po dostupnim dokumentima.

– Izgleda kao da im se omakla jedna nula više, kaže Stojković.

Trenutno ovo je jedina javno dostupna javna nabavka PCR testova koju je sproveo RFZO, pa nije moguće uporediti po kojim cenama je republički fond nabavljao tetsove i potrošni materijal u drugim prilikama.

PCR testovi poskupeli su ove nedelje pa će tako za srpke državljane od početka sledeće godine biti 9.000 dinara a za strance 18.000.

Govoreći juče za RTS o ovom poskupljenju, članica Kriznog štaba Tanja Jovanović rekla je da se ipak radi o realnim cenama.

Ona je istakla da cena PCR testa i usluge zavisi od cene testa, drugog potrošnog materijala i stručnog tima i kada se sve to sabere cena od 6.000 nije bila dovoljna i zato je radna grupa tražila da se cena koriguje.

– Prva je cena testa – mora biti komercijalni test, koji ima svoju cenu, imamo ponudu više proizvođača, najkvalitetniji su najskuplji, uzima se srednja vrednost jer različite laboratorije koriste različite testove i na taj način možemo da pokrijemo troškove, navela je Jovanović.

Na drugoj strani, Oliver Stojković je isticao da realna cena PCR testa, uključujući sve troškove i zarade, ne bi trebalo da prelazi 3.000 dinara.

Kako je rekao, ovako visoka cena jedino može biti obrazložena visokim cenama nabavke potrošnog materijala, koji je kupljen po previsokim cenama.

izvor: Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs