EU podrška srpskom zdravstvu

Img Foto: Pixabay

Evropska unija je u okviru podrške srpskom zdravstvu tokom pandemije obezbedila pomoć u novcu i medicinskoj opremi, a trenutno se radi na hitnom potpisivanju ugovora o donaciji za tri tipa friždera i uređaja za duboko zamrzavanje za čuvanje vakcina protiv kovida, kao i vozila za distribuciju vakcina, saopštio je danas EU Info centar.

Od izbijanja pandemije u martu ove godine, EU je domaćem zdravstvu poklonila trijažne kontejnere koji su proizvedeni u Srbiji, kao i mnoštvo medicinske opreme, poput respiratora i monitora za intenzivnu negu, ali i sanitetska vozila, testove, zaštitna odela i maske, stoji u saopštenju.

„EU je obezbedila i plate za oko 200 ljudi koji su raspoređeni po zdravstvenim ustanovama širom Srbije“, podseća se u svojevrsnom godišnjem preseku kada je reč o pomoći EU Srbiji, i programu EU za tebe.

Podseća se i na to da je u martu 2020. godine Evropska komisija ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv kovid-19, od kojih je 15 miliona evra usmereno na hitne mere, dok je za dugoročan oporavak ekonomije planirano 78 miliona evra.

„Hitne mere podrazumevale su transport hitne medicinske opreme i materijala koje je Srbija nabavila u inostranstvu, a sa preko sedam miliona evra finansirano je 15 kargo letova, koji su dopremili više od 720 tona robe, kako donacija EU tako i opreme koju je kupila Vlada Srbije“, stoji u saopštenju EU info centra.

Ističe se da je solidarnost jedno od načela kojim su se vodili oni koji su građanima Srbije pružili neverovatnu pomoć, a da su teški trenuci tokom ove godine izrodili mnoge heroje.

Izvor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs