Nova kampanja : “Prve godine – Prvi prioritet” ravnopravni početak u životu svakog deteta u Evropi

Img Foto: Pixabay

Prvi meseci i godine života postavljaju osnovu dečijeg fizičkog, društvenog i emocionalnog razvoja.

Euročajld i Međunarodno udruženje Korak po korak, u saradnji sa Evropskom alijansom za javno zdravlje i Fondom za obrazovanje Roma pokreću kampanju “Prve godine – Prvi prioritet” da rani razvoj deteta postane prioritet u javnim politikama, kako bi osigurali da svako dete u Evropi uzrasta od nula do šest godina dobije ravnopravni početak u životu.

Pomoć deci, kao nacionalni koordinator kampanje u Srbiji i organizacija koja već 17 godina svojim aktivnostima pomaže uključivanje sve dece od najranijeg uzrasta u društvo u Srbiji, zajedno će sa saradnicima na lokalnom i državnom nivou voditi kampanju, navodi se u saopštenju.

Cilj kampanje koja počinje 15 decembra je da donese promene za malu decu u Evropi kroz:

*Stvaranje zajednice boraca za rani dečiji razvoj na nacionalnom i nivou Evropske unije

*Podizanje svesti o značaju ranog dečijeg razvoja, prikupljanja podataka i širenja znanja zasnovanog na dokazima

*Korišćenje politika i sredstava Evropsle unije za podršku reformama i javnog investiranja na nacionalnom nivou

U saradnji sa nacionalnim partnerima u devet evropskih država – Srbiji, Bugarskoj, Finskoj, Francuskoj, Madjarskoj, Irskoj, Portugaliji, Rumuniji i Španiji kampanja ima cilj da informiše evropske i nacionalne donosioce odluka, da uključi organizacije civilnog društva, i ojača roditelje i porodice da se bore za svoja prava i prava njihove dece.

"Porodice obično znaju šta je u najboljeim interesu dece, ali siromaštvo i diskriminacija mogu da ograniče mogućnosti roditelja da pruže najbolje za svoju decu. Ovom kampanjom želimo da utičemo na donosioce odluka i trošenje javnog novca za rani dečiji razvoj na način koji uzima u obzir dokaze, iskustva i stavove roditelja. Javne investicije mogu i treba da podrže i osnaže porodice i malu decu", kaže Džana Hejnsvort, generalni sekretar Euročajlda.

Kampanja Prve godine – Prvi prioritet se zalaže za prava sve dece, sa posebnom pažnjom usmerenom na porodice i decu koja su u većem riziku od diskriminacije i isključivanja, kao što su deca koja žive u velikom siromaštvu, deca sa invaliditetom, deca već odvojena ili pod rizikom od odvajanja od porodica, romska deca, migrantska i izbeglička deca, piše u saopštenju.

"Sa nacionalnim partnerima kampanje Prve godine – Prvi prioritet pregledali smo program Evropskog semestra i Evropskih integracija kroz fokus na rani dečiji razvoj i socijalno-ekonomske ranjivosti, etničke pripadnosti, invaliditeta i migrantskog statusa. Cilj nam je da obezbedimo politički pritisak i finansiranje iz EU za napredak širom Evrope, stvaranje snažnije međusobne povezanosti između izveštavanja, politika i finansiranja na nivou EU i na nacionalnom nivou", saopšteno je.

Dok su neke zemlje kao Irska i Finska već postavile rani dečiji razvoj među nacionalne prioritete, među-sektorski okviri i inicijative nedostaju u većini drugih zemalja. Kovid-19 pandemija je naglasila nedostatakciljanih mera podrške za porodice sa malomdecom u Mađarskoj, Srbiji, Rumuniji i Portugaliji.

U celini, u pojedinačnim preporukama za svaku zemlju i zajedničkim zaključcima koje je formulisala Evropska unija, nedostaju specifične preporuke koje pominju decu, a i kada su deca pomenuta, odnose se na u najvećem delu na predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Ove preporukene uzimaju u obzir druge elemente od susštinskog značaja za optimalni razvoj male dece, kao što su ishrana, podrška roditeljstvu, sigurnost i bezbednost, kao ni mere za borbu protiv siromaštva, navodi se.

"Samo kroz sveobuhvatan pristup svim politikama i uslugama koje utiču na rani dečiji razvoj možemo da prekinemo začarani krug nepovoljnog položaja i da obezbedimo da svi najmlađi građani Evrope imaju jednake mogućnosti za siguran, zdrav i optimalan razvoj od samog početka života", rekla je Mihaela Jonesku, direktor programa Međunarodne asocijacije Korak po korak.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs