ДРУГА РАДИОНИЦА – медији о особама са инвалидитетом

Img Foto: ObjektivNo1

У петак, 30. oктобра, 2020. gодине одржана је радионица којој су присуствовали представници локалних медија и организација ОСИ. Кроз заједнички рад локалних новинара и ОСИ, унапређени су професионални и етички стандарди локалних медија у извештавању о овој маргинализованој групи, а ОСИ су својом личном партиципацијом допринели да се на најбољи могући начин сагледају њихове потребе, примедбе и сугестије у области јавног информисања.

Чак и они новинари који су опредељени да о ОСИ пишу и говоре поштено без дискриминације, наилазе на проблеме:

-         какав језик применити да се не заобилази истина, а да то буде примерено, неувредљиво или, како се обично каже, „политички коректно”?

-         како избећи театралност и патетику, а да прича не изгуби душу, боју, укус, мирис и уверљивост?

-         како направити причу која ће заинтересовати публику, јер без тога прича нема никаквог смисла, а притом “не склизнути” у сензационализам?

-         како заузети став у причи која се бави маргинализованим групама?

Ово су неке од тема о којиме се говорило на овој радионици коју је организовало Предузеће за медије и консалтинг МЕДИА ТЕАМ ЛЕАДЕР ЦК уз подршку организација цивилног сектора које се баве проблемима особа са инвалидитетом.

 - ''Сва средства јавног информисања морају једнако да третирају све чланове друштва. Међутим, онда када право на информисање није право, већ услуга, говоримо о тржишту. Тада медије искључиво интересује шта им доноси новац и извештавају о комерцијалним и сензационалистичким темама. Тога је увек било, али никада у оволикој мери, као сада'' – рекла је Светлана Којановић, едукаторка.

Драгана Крнетић, главна уредница портала www.cemaforum.rs je истакла да се ''не могу само кривити медији.'' Наиме, она сматра да удружења особа са инвалидитетом не смеју бити пасивна, те да морају преузети одговорност, и имати партнерски однос са медијима. То значи, додала је Крнетић, и да би медији требало више да консултују особе са инвалидитетом када о њима извештавају.

 Представници ОСИ сматрају да је неопходно стално преиспитивање ставова према инвалидитету и инвалидности у циљу њиховог унапређења. Процес уклањања предрасуда је дуг, али његови резултати доводе до стварања истински инклузивног друштва, које пружа једнаке могућности свим својим члановима. Борба против дискриминације особа са инвалидитетом није борба за њихову „посебну заштиту и специјални третман“, већ тежња ка достизању пуне равноправности јер људи нису исти, али јесу равноправни у својим правима и обавезама.

ЗАКЉУЧАК РАДИОНИЦЕ: Једног дана ће, можда, стицање основних знања о ОСИ, неопходних огромној већини становника наше планете у свакодневном животу, ући у стандардне програме образовања младих и одраслих. Док се то не догоди, управо су медији ти који имају не само могућност, него и огромну одговорност,  да раде на овом изузетно важном послу. Осим информисања и обуке новинара, што би се морало чинити у спрези са осмишљеном политиком медија у овој области, значајан напредак у начину представљања маргинализованих група у медијима чинила би и њихова сопствена партиципација. Локални медији у том смислу пружају значајне шансе, а то је први корак ка освајању  простора/времена и у националним новинама, радио и телевизијским програмима.   





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs